След дълго чакане днес сутринта - 8.30 ч. пекинско време, хеликоптерите успяха да излетят от Катманду. Малко по-късно обаче акцията беше блокирана заради времето. Планината била безпощадна. Духал вятър със скорост от около 15 метра в секунда, а температурата падала до -26 градуса. А официалното разрешение за летене на хеликоптерите важи до 13 май, съобщи Нова телевизия.

Иначе спасители ще има на всяка една точка. 13 остават в базовия лагер, други 12 тръгват към лагер 1 и ще останат там през нощта срещу събота. Ако времето продължи да е лошо, най-добрия случай екипите ще стигнат лагер 2.

Развръзката се очаква на 13 май. Китайското правителство си поставя за цел в неделя петима спасители да достигнат на ниво над 7000 метра, ако времето позволи това.

"Според прогнозата на 13 май вятърът ще намалее до 10 м/сек. Това е много важен прозорец за спасяване. Спецификата на Шиша пангма е особена - на върха има много парчета лед и климатичните условия са изключително тежки и променливи. От 7300 м нагоре е много трудно... А височината за сигурност на хеликоптерите е 6800 м", коментира китайският посланик у нас Джан Хайджоу.

 "Това са възможно най-добрите екипи за спасяване, които могат да бъдат осигурени. Стискаме палци утре времето да е с нас и издирването да продължи. Но хората напредват, стигнали са до 6400 м", каза външният ни министър Екатерина Захариева.

Защо голямата надежда е Боян Петров да се намира в лагер 2? От една страна там може да намери заслон и провизии за оцеляване. От друга страна - лагерът се намира на границата между опасното и изключително опасното - 7000 метра. Според експерти под това ниво алпинист като Боян Петров може да оцелее дори седмици.

След 7000 метра следва така наречената зона с временна адаптация. Там срокът за оцеляване е няколко дни. Налягането е толкова ниско, че алпинистите не успяват да си набавят достатъчно кислород. Освен това, организмът се обезводнява заради изключително сухия въздух.

Над 7800 метра започва "зоната на смъртта". Там оцеляването е въпрос на часове.