Голям горски пожар предизвика евакуацията на над 500 души от къщите им в Пиза, Италия, след като 180 пожарникари и 50 доброволци напразно се мъчиха цяла нощ да ограничат огъня.

Силният северен вятър усложнява ситуацията, пречи на хеликоптери да се включат в гасенето. Вчера той е бил със скорост 30 метра в секунда, днес се очаква скоростта му да достигне 50 метра в секунда. Докато вятърът не утихне, пожарът едва ли ще бъде овладян. Евакуираните хора се настаняват в три пункта, съобщи италианският "Република". Помощ се очаква да пристигне от Ливорно и Флоренция, като тя ще включва освен противопожарни екипи, още храна и завивки за евакуираните.

Губернаторът на регион Тоскана Енрико Роси каза, че за евакуираните жители няма да бъде възможно да се завърнат по домовете си до 24 часа. Сега усилията на спасителните екипи са насочени към премахване на изгорелите дървета и рекултивация на почвата.

Повечето от експертите смятат, че пламъците са дело на човешка ръка. Според шефа на пожарникарите в района Уго Д'Ана става дума за "злонамерено действие". Започнало е разследване за установяване на причината за бедствието.