Евакуираха моряците от заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су". Те бяха изтеглени на брега посредством спасително съоръжение от мрежа от скалата към палубата на кораба. Поставена беше и система от въжета - т.нар "тролей". Първите членове на екипажа бяха изтеглени от палубата на каменистия бряг, след като се покатериха на спасителната мрежа при силен вятър и бурно море.

Диверсия е екипажът да напусне "Вера Су" без необходимост", обаче изрази недоволство от спасителната акция транспортният министър Христо Алексиев. "За нас това е странен акт, защото нищо не налага евакуация", коментира той по bTV, като добави, че дори корабът в момента е допълнително укрепен.

Евакуацията се предприема на 17-ия ден от засядането на турския кораб под панамски флаг. След евакуацията моряците ще бъдат карантинирани, но не и арестувани, както бе обявено по-рано.

Първоначално екипажът неколкократно отказваше да напусне плавателния съд. После стана ясно, че трима от екипажа са пожелали да слязат на брега. 

За да го направят обаче, собственикът на кораба трябва да изпрати на тяхно място други трима, за да попълни 9-членния екипаж. Все още не е ясно как и кога може да се осъществи това.

Сега плавателният съд ще бъде поет от български екипаж начело с директора на "Морска администрация", за да продължи операцията, обяви пред bTV транспортният министър Христо Алексиев.

По думите му при липса на екипаж "няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба", но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост. Алексиев посочи, че началникът на "Морска администрация", който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.

Екипажът на кораба "Вера Су" няма да бъде задържан, обяви окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

"Уверили сме представител на корабособственика, че няма да бъда задържани, ако няма други обстоятелства. Те ще бъдат настанени на територията на Каварна при добри условия. Утре ще бъдат разпитани пред съдия", уточни Бухчев.

Министърът на транспорта пък отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две - отсъствие на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачният избор на технология за разтоварването му след това.

"През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб "Перун", отбеляза Алексиев. "Това е ситуация, която ще остане в световната история", подчерта той.

Във Варна се очаква да пристигне представител на салвидж компанията, наета от корабособственика да измъкне плавателния съд. Той ще съгласува с българските власти плана за съдбата на "Вера Су" оттук нататък. Ще се наложи и да се качи на борда за оглед.

За момента корабът "Вера Су" е укрепен с котви и вериги. Направени са още водолазни огледи със видеозаснемане, което ще се анализира. Източено е и последното гориво, освен необходимия минимум. Претоварването на 3300 тона азотен тор на този етап не може да започне.

Специализираните баржи се очакват във Варна в сряда. Тирът обаче, който ги превозва от Италия, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от главна дирекция "Аварийна безопасност" към Изпълнителна агенция "Морска администрация", цитирани от БНР. 

 

Междувременно метеорологичните прогнози са за високи вълни и силен вятър в следващите дни, което допълнително поставя въпросителни около старта на операцията.

А тази вечер със заповед на кмета на общиа Каварна се удължи частичното бедствено положение, обявено заради заседналия кораб "Вера Су", съобщиха от Областната администрация.