Няма пострадали при извеждането на екипажа на товарния кораб Vera Su на сушата, съобщиха от областната управа в Добрич. Моряците са били посрещнати на брега от лекар и всички са в добро състояние. Деветчленният екипаж вече е настанен в хотел в Каварна.

Моряците няма да бъдат карантинирани с оглед на епидемията от COVID-19, тъй като те престояха на кораба в изолация повече от 14 дни, поясниха от областната управа. Ако все пак някой се оплаче от грипоподобна симптоматика, ще бъде тестван. На кораба Vera Su плават турски и азербайджански моряци.

Операцията по евакуиране на 9-членният екипаж започна в 15:40 часа и продължи точно час и половина. Това стана посредством спасително съоръжение от мрежа от скалата към кораба. Последен от кораба слезе самият капитан. Преди това той остана сам на борда за няколко минути, целуна мачтата на кораба и чак след това го напусна. Излизането му беше съпроводено от аплодисменти от спасителния екип.

Моряците не коментираха нищо пред медиите.

Екипажът напусна плавателния съд по искане на капитана заради влошаване на времето. Очаква те да бъдат разпитани утре пред съдия в Добричкия окръжен съд.

Снимка: Булфото

На борда на "Вера Су" ще се качи български капитан с екипаж, за да овладее ситуацията и да не допусне диверсия.

Корабът под панамски флаг, превозващ амониева селитра, заседна край местността Яйлата близо до каварненското село Камен бряг на 20 септември.

Снимка: БТА