Започна ремонтът на участъка край Своге, където тежка катастрофа отне живота на 17 души. Досега се изчакваше да приключи разследването на инцидента.

Отсечката е 370 метра, а ремонтът й е планиран и не е предизвикан от тежката катастрофа. От АПИ пък обявиха, че започват ревизия на цялата отсечка от Мездра до Нови Искър. Ще се правят проби на асфалта по цялото над 80-километрово трасе.

От Института за пътна безопасност са събрали инженерни данни и измервания за участъка-убиец. Според представителя на Института Диана Русинова пътната трагедия край Своге е причинена от верига от пропуски и проблеми в конкретния пътен участък.  

"По-сериозният проблем е, че този пътен участък е осеян с такива пропуски, несъвършенства и проблеми", каза тя пред телевизия "България он ер".

По думите ѝ най-вероятно е имало възможност трагедията да бъде предотвратена, ако са били взети спешни мерки, защото от Института за пътна безопасност са изпратили анализ за състоянието на пътя, в който се включва фаталният участък, до институции.

"Ние сме направили едно проучване от Нови Искър до Своге, по целия път сме направили визуален оглед, при който сме открили до момента над 120 несъответствия. Те са комплексни: Пътни знаци, маркировка, напукан асфалт", обясни Диана Русинова.

Тя разказа също, че дори според местни хора, участъкът край Своге, където стана фаталният инцидент, е изглеждал по-добре и е бил по-безопасен преди ремонта за повече от 40 милиона лева.