След поройните дъждове от последните дни и със затоплянето на времето започва оценка на щетите. 

Вътрешният министър Калин Стоянов се среща с кметовете на общините, пострадали от наводненията в изминалите седмици. Той ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите, както вчера обяви премиерът акад. Николай Денков. 

Правителството има намерение да финансира проекти с цел превенция на бедствия регулярно, а не само по време на кризи. Денков възложи на Стоянов да разработи ясна и прозрачна методика за оценка и приоритизиране на исканията към междуведомствената комисия. "Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме проблемите от най-рисковите места", подчерта министър-председателят на заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана, в които се включи лично.

Междувременно село с 200 души в община Ружинци остана без достъп за автомобили, съобщи БНТ. Заради дъждовете пътят стана труднопроходим и опасен. За да не рухне, преминаването по него бе спряно. От общината обаче съобщават, че има такива, които не спазват забраната. 

Същевременно рухна участък по другия път, който води към Черно поле от село Ружинци. От днес започват да засипват пропадналия участък и се надяват по него от следващите дни да може да се преминава. Хлябът до Черно поле и храната от социалната трапезария ще бъде пренасяна на ръце. 

Учениците няма да пътуват за училище. Ползва се другият път, който също не е в добро състояние, а отклонението, за да се стигне до съседното село в Монтанско, е повече от 10 километра. 

Във Видинско придошлите води в коритото на река Войнишка наложи евакуация. Осем души са спали в кметството на град Дунавци, докато един от кварталите е под вода.

"С наша помощ и помощта на пожарникарите изведохме трудноподвижни хора от домовете им и ги закарахме в кметството", разказа пред NOVA кметът на Дунавци Димо Скорчев. Над 60 са къщите, които са засегнати от наводненията, много животни също са пострадали. "Вълната дойде много бързо и никой нямаше готовност", споделя още кметът. Според местен жител причината за наводнението е неконтролирано изпускане на язовир. 

"Нивата на водните басейни в засегнатите райони в Северозападна България, както и в Софийско, се нормализират. Язовир "Огоста" се изпуска, а при "Клисурица" и "Христо Смирненски" се наблюдава спад", каза пред bTV инспектор Георги Дамянов от Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

"През изминалото денонощие екипите ни са отработили около 82 сигнала, свързани с дъждовете. Най-много имаше във Враца - 25 сигнала, Видин - 26, Монтана - 9 и в София окръг - 5 сигнала. Хората основно сигнализират за наводнени приземни етажи и мазета", обясни той.

Инсп. Дамянов заяви, че на място има осем екипа, които продължават да обработват сигнали и са в готовност да се изпратя още при нужда. Той добави, че критични точки във Враца няма към момента. 

"Създадена е организация и постоянно се наблюдават язовирите, както от наши представители, така и представители от местната власт. При евентуално повишение на водите ще си вземат всички превантивни мерки", каза още Дамянов. Предстои почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо.

Facebook/ Елин Пелин Група, Красимир Апостолов

В община Елин Пелин остава частичното бедствено положение. Най-тежко е положението в село Голема Раковица. От събота в селото има тежка техника, която работи непрекъснато, за да може се помогне на пострадалите хора. 

"Ситуацията към момента е нормална. Реката се връща към своето русло. Почистваме я колкото можем, тъй като водата все още е голяма. След приливната вълна, която дойде в петък срещу събота, сутринта имаше около стотина души - доброволци. Изказваме благодарност на общината, на полицията и пожарната, както и на доброволческите екипи, които ни помогнаха", каза пред БНТ Александър Нешев, кметски наместник на Голема Раковица. 

Той увери, че до ден-два всичко трябва да бъде възстановено. За цялата община Елин Пелин е имало голяма активност от страна на доброволци, които са дошли да помагат на терен. "Четири села пострадаха от придошлите води. Над 350 доброволци имаше на терен в тези села и работиха неуморно, за да се минимализират щетите и да успеем да укрепим дигата", разказа Георги Пиперков, доброволец. 

За щастие няма пострадали хора. Очаква се през днешния ден да бъде свикан кризисния щаб в община Елин Пелин и да бъде отменено частичното бедствено положение в пострадалите от пороите райони.

Към днешна дата речните нива в Дунавския регион постепенно се понижават и реките са в процес на оттичане. Опасно високи нива на реките не са регистрирани никъде към този момент, съобщи в "Денят започва" по БНТ хидрологът в НИМХ инж. Силвия Стоянова. 

"Пикът на река Лесновска в района на Долни Богоров, например, е достигнал на 17 срещу 18 юни през нощта и в момента вече речното ниво се понижава и водното количество в реката е в доста по-безопасни граници. По същия начин стои и въпросът с река Огоста", обясни инж. Стоянова. 

В сложната ситуация през последните дни е поддържана постоянна връзка с екипите на "Гражданска защита". Бюлетини с актуална хидрологична информация са изпращани навреме към МОСВ и други институции. 

"В страната има голям брой автоматични измервателни станции, които измерват на всеки час водното ниво и дават информация на протичащото водно количество. На базата на тази информация и метеорологичната прогноза на синоптиците е много по-лесно да се даде и хидрологична прогноза", поясни инж. Силвия Стоянова.

От днес според синоптиците се очаква затопляне и ако на места има превалявания, те ще са далеч от количествата дъжд, паднал през последните няколко дни. 

Предимно слънчево е в началото на седмицата над западната половина от страната, следобед ще има купеста облачност, но ще е почти без валежи. 

В Източна България и по Чернономорието предстоят краткотррайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 23°-25°.

Преди обяд над планините ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но ще е почти без валежи. Над източната половина от Стара планина, в Сакар и Странджа облачността ще е купесто-дъждовна и на много места там ще превали и прегърми. Максимални температури в страната ще са между 23° и 28°, в София - около 25°. 

Във вторник и в сряда отново се очертават превалявания над източните области и по българското Черноморие. Продължава постепенното повишение на температурите. Към четвъртък и петък - повече слънчеви часове и по-малка вероятност за валежи.