Частично бедствено положение е в сила за района на град Ветрен, съобщава Нова тв. Заради дъжда и снеготопенето през последните дни нивото на река Марица се е повишило в опасни мащаби.

Част от дигата край Ветрен е компрометирана и е пред скъсване, уточняват от Община Септември. Ангажирани са аварийните екипи на "Напоителни системи" ЕАД, които вече работят с тежки машини, за да предпазят района от разливи и заливане на земеделски земи. В опасност са и стълбове от важен електропровод.

Обстановката в друга критична точка - Община Рудозем, се подобрява, но все още без ток са 8 населени места. В неделя заради падналия обилен снеговалеж в района бе обявено бедствено положение. Снежната покривка достигна метър. Получени бяха десетки сигнали за паднали дървета, скъсани електропроводи и десетки свлачища.

"В част от селата късно снощи електроподаването беше възстановено. Екипите работиха цяла нощ. Няма затворени населени места. Вече и снеговалежът спря. Снабдяването с провизии продължава. Огромна част от хората се отопляват на ток и това е проблем, защото останаха на студено", заяви кметът на общината Румен Пехливанов. И допълни, че се надява разходите да не са много големи.