Община Рудозем е в бедствено положение от 17 часа. Причината е обилният снеговалеж, който стигна до 80 см на определени места. Всички населени места, с изключение на самия град Рудозем, са без електричество. Далекопроводите се обледеняват и късат", съобщи кметът Румен Пехливанов, цитиран от "24 часа".

Вижте снимки

Общината е мобилизирала всички фирми със строителна техника да се справят със ситуацията, добави Пехливанов.

Движението по пътищата в цялата област Смолян е задължително с вериги, а през проходите "Рожен", "Превала" и "Печинско" се ограничава преминаването на товарни автомобили над 12 тона, според информация от Областното пътно управление. На много места паднали дървета ограничават движението, но дежурни екипи своевременно ги отстраняват.

Затворени за движение поради снегонавяване са пътищата Лъки- Рожен и Момчиловци- Момина вода.

Десетки селища от област Смолян са с прекъснато електрозахранване в следствие на аварии, причинени от обилния сняг, съобщиха от Областната администрация.

В областта има много повалени от снега дървета, падащи върху пътища и електропроводи. Част от проблемите с електропреносната мрежа са причинени от обледени проводници. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите. Без електричество са населени места в общините Смолян, Мадан, Чепеларе, Рудозем, Неделино.

В района на село Буйново са паднали 6 стълба от електропровод.

Няма наводнени къщи и бедстващи хора.

Ситуацията е напрегната, прогнозите са за спиране на снеговалежите между 20 часа и полунощ, съобщи областния управител Недялко Славов.