14 души са загинали при взрива във въглищна мина в окръг Бартън, Северозападна Турция, съобщи днес министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Министър Сойлу посочи, че общо 110 служители са били на работа в рудника в района на град Амасра в петък вечер.

В зоната, в която е станала е експлозията, е имало 49 служители. 21 души са били приети в болница, а седем се транспортират към болници в момента. За съжаление 14 от хоспитализираните са починали, каза министър Сойлу, който пристигна в Бартън, информира ТРТ-Хабер.

Експлозията в 18:15 ч. вероятно е станала заради натрупване на газ гризу, посочи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, който също е в района, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Синдикатът на миньорите "Маден-Иш" по-рано съобщи, че е взривът е станал заради натрупване на газ гризу.

 

В района са изпратени екипи на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), на жандармерията, пожарната, както и много линейки. Продължават усилията за спасяване на затрупаните миньори, пише БТА.

Главната прокуратура на Бартън е предприела разследване във връзка с трагедията, информира ТРТ-Хабер.

Утре се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да замине за Бартън. Ердоган отмени планирано посещение в окръг Диарбекир (Югоизточна Турция), посочва ТРТ-Хабер.

През последните години имаше редица тежки инциденти в рудници в различни части на Турция. През май 2014 г. във въгледобивна мина в Сома, Западна Турция, при експлозия загинаха 301 служители.