Незаконни ловци убиха сръндаци за трофеи край чипровското село Горна Лука. Този път бракониерите не останаха безнаказани и са задържани от служителите на реда, предава Нова тв. В автомобила им са открити два сръндака с огнестрелни рани и две карабини. За съжаление, главите на животните били отрязани.

"Получихме сигнал, че в района на едната ловна дружинка навлиза джип, който не е на някой от местните ловци. Според човека, който подаде сигнала, това са били бракониери. Пристигнахме там и започнахме да ходим по следите. Чухме, че се произвеждат и изстрели", разказва Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство".

Кадър: Нова тв

"Намерихме колата, но там нямаше никой. Изстрели продължиха да се чуват, което за нас значеше, че ловът за тези хора продължава. Тогава заехме удобно място, за да ги изчакаме и проверим", допълва той.

Проверката установява - двама ловци с извадени ловни карабини от калъфите. Те не предоставят разрешително за ловуване, ловен билет или членска карта. Проверката констатира, че в багажника на джипа има две отстреляни животни.

"Такива сигнали има често. Стремим се да превърнем това в една последователна борба. Тази практика се прехвърли от рибарите при ловците", казва Владимир Цветков - председател на рибарски клуб.

"От 1 май може да се отстрелват трофейни екземпляри при определени условия. В този случай отстреляните животни са малки и въобще не можем да говорим за такива трофейни размери. Тези животни имат потенциал да се превърнат в такива след години", коментира инж. Сашко Каменов - директор на РДГ Берковица.