От Здравното министерство съобщиха, че по разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов в болницата в Разлог ще отидат здравният министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов и директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов, предаде БНТ. Както е известно, там беше настанен финансистът Владимир Каролев, който беше открит в тежко състояние, след като вчера изчезна в района на връх Малка Тодорка в Пирин при каране на сноуборд.

Той е в хирургичното отделение с политравма, има счупен череп, мозъчни кръвоизливи и травми на гръдния кош. В момента се реанимира, на по-късен етап ще бъде ясно дали и кога ще бъде транспортиран в "Пиригов", каза за БТА директорът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев.

За целта към града пътува екип със специализирана линейка на столичната спешна болница, в която има реанимационна апаратура. За момента кръвното му налягане е стабилизирано, за да не пада, съобщи "24 часа". Възможността за транспортирането му с хеликоптер засега се отхвърля, тъй като състоянието му не го позволява.

Проф. Ангелов трябваше да участва в брифинг за новата пратка ваксини, пристигнали в България, но е заминал спешно за Разлог.

Икономистът беше открит тази нощ в безпомощно състояние след проведена спасителна акция на връх Тодорка, в района на Жабешкото езеро. Според спасителите падането е продължило около 400 м.

"Владимир Каролев от години кара сплитборд и съм сигурен, че има туристическа застраховка за инциденти в планината", коментира пред bTV Горан Иванов - приятел на иконоиста. Според него най-вероятната причина за инцидента е падане, а не технически проблем в екипировката.

"Много рядко кара сам. Обикновено винаги има някой с него. Било то и с още един човек. Владо е планинар от доста години, може би 40. Винаги е подхождал отговорно, даже сме си говорили как се реагира в подобни ситуации", разказа Иванов.

По думите му Каролоев винаги кара по ръба на улеите, така че при лавинна опасност да не бъде засегнат. Иванов допълни, че финансистът всеки път е добре екипиран в планината - носи протектори, каска и допълнителни системи за сигурност с вграден GPS.

Планински спасители обаче коментираха, че не е трябвало да нарушава правилото да не кара сам, както и че сигналът се е забавил, тъй като приятелите му първоначално опитали да го открият сами и не очаквали, че се е случил толкова тежък инцидент с опитния Каролев.