След повече от седмица тежки усилия спасители извадиха американския учен, който беше в капан в дълбока пещера в Турция. В сложната и мащабна операция участваха 150 спасители от седем държави, 19 от тях са българи.

Именно български екип сваля банки с кръв за пострадалия на хиляда метра дълбочина. Български лекар и парамедик придружават Марк Дики, докато го изнасят с носилка от пещерата. Това разказа Анри Хаздай от Срдужение "Пещерно спасяване", чиито представители се включиха в сложната операция пред БНТ.

Възгласи на облекчение след успешния край на спасителната операция - 30-тина минути след полунощ, местно време. Американският спелеолог Марк Дики е изваден от пещерата Морджа, след като преживя последните 10 дни на дълбочина повече от хиляда метра.

"Удивително е да бъда отново над земята. Бях под земята по-дълго от очакваното с неочакван медицински проблем. Единственото, което мислех в пещерата беше - ще живея ли? Реакцията на турското правителство беше бърза. Какво да кажа? Спасиха живота ми", каза Марк Дики.

"Двама души - доктор и парамедик, от българския екип придружаваха носилката през много голяма част от пещерата", каза Анри Хаздай, член на УС на Срдужение "Пещерно спасяване".

Докато тече операцията, Дики получава кръвоизлив в стомаха. Макар и на такава дълбочина при него се спуска лекарски екип, за да му бъде направено кръвопреливане. Тази задача е поверена на българския екип от Сдружение "Пещерно спасяване".

"Сложното в цялата акция беше огромната дълбочина, от която трябваше да бъде изваден пострадалия - това са повече от хиляда метра, това е един километър надолу през множество отвесни участъци и изключително технични за минаване пасажи. Българското участие е още при самото пристигане, тъй като българският екип е вторият, който се отзова на спасителната акция. Основната задача беше да се свали кръв до пострадалия, банки с кръв, така че да му бъдат преляти. Другото, което беше в ресора на българския екип беше изграждането на подземната телефонна линия за връзка с повърхността. Това са малко над 500 метра, които трябваше да бъдат изградени от нулата", коментира Анри Хаздай.

21-годишната студентка от Анкара Дилек Дениз Думан споделя, че е сдържала емоциите си по време на самата операция, но те се отприщват, когато Дики е изваден:

"Полагах усилия, но когато го видях, се разплаках от щастие. Прегърнах годеницата му Джесика, говорих и със самия Марк. Да видя, че е добре, ме прави щастлива. Затова си поплаках, беше хубаво".

Европейската асоциация за пещерно спасяване изрази огромна благодарност на всички, допринесли за щастливата развръзка.

"За мен беше чест да участвам в спасителна операция за друг пещерняк", каза Ибрахим Олчу, студент от Истанбул.

40-годишният Марк Дики е член на международен изследователски екип, проучващ пещерата Морджа в Южна Турция, която е третата по дълбочина пещера в страната. В момента състоянието му е стабилно и е откаран с хеликоптер в турска болница, където се възстановява.