България изпраща помощ за изтеглянето на дерайлиралите в края на миналата година цистерни с амоняк в Сърбия. Влакът с техника потегли тази сутрин от столичната Централна гара, предаде БНТ.

Страната ни осигурява кранове и друга техника, с които да се помогне в акцията по преместването на вагоните.

Цистерните с амоняк дерайлираха в Източна Сърбия на 26 декември вечерта. При инцидента загинаха двама души, а около 50 други пътници бяха натровени от амоняка. В Пирот беше въведено извънредно положение. Движението по релсовия път още не е възстановено, като така се възпрепяства и основният трафик към Европа.

"Беше изпратено писмо от министъра на транспорта на Република Сърбия до вицепремиер и министър а транспорта Христо Алексиев с молба за оказване на помощ. Изпращаме два 50-тонни крана с вагон с материали, инструменти и специализирана техника плюс жилищен вагон за ескортационния персонал", каза Бисер Минчев - зам.-директор на НКЖИ.

На място отиват и 11 специалисти, които ще работят с техниката и ще помагат. Те са подготвени с необходимите предпазни средства. Очакванията са до 10 януари операцията да приключи. 5 са дерайлиралите цистерни, които трябва да бъдат изтеглени, обясни още Минчев.