Автобус с работници от мездренски завод е катастрофирал във Врачанско, съобщи местната информационна агенция BulNews. Инцидентът е станал тази сутрин на влизане в село Фурен.

Шофьорът е изгубил контрол и служебният автобус е поднесъл на хлъзгавия от снега път, след което се обърнал върху къща.

При произшествието сред пътниците е имало ранени. Веднага е подаден сигнал на спешния телефон 112, но оттам така и не изпратили спасителни екипи, твърди сайтът. Наложило се хората сами да си помагат и да вадят пострадалите от автобуса.

33-годишен служител в завода - Александър Георгиев от село Михайлово, успял да разбие прозорец на автобуса и започнал да вади хората.

В превозното средство имало около 15-20 работници. В продължение на доста време те чакали на място, но не пристигнали нито полиция, нито линейка. В крайна сметка техни близки дошли с коли и ги прибрали, но автобусът още е там, а реакция от институциите няма. Изглежда заради влошената обстановка екипите не успяват да смогнат на всички подадени сигнали, коментира BulNews.

По-сериозно пострадалите са двама. Георгиев е със сцепена устна и натъртен крак, а негова колежка - със сцепeна глава в болница. Останалите хора са с по-леки наранявания.

От мездренската фирма "СЕ Борднетце - България" казаха за БТА, че след инцидента работниците им са позвънили на тел.112, но съдействие не са получили. От фирмата са изпратили транспорт, който да ги върне по домовете им. Има леко пострадали, на най-сериозно пострадалата жена е осигурена медицинска помощ, казаха още от компанията.

За БТА от ОД на МВР - Враца обясниха, че заради заледени и неопесъчени пътища на територията на областта има множество подхлъзнали се и обърнали се в канавките превозни средства.

Часове по-рано кметът на Враца Калин Каменов обяви частично бедствено положиние.

Ето какво обяви той в своя фейсбук профил: 

"Ситуацията в община Враца е тежка!

През последните 24 часа ни връхлетяха обилен снеговалеж и силен северен вятър. В резултат на това бяха счупени и съборени стотици дървета и клони, всички села останаха без електричество, а на места бе спряна и водата. Заради силните снегонавявания бяха прекъснати транспортните връзки до няколко населени места, а през целия ден се борихме да вадим от преспите бедстващи автомобили и граждани. Вярно е, че всеки плаща данъци и очаква от екипите по снегопочистване да ловят снега във въздуха, но уви, не се получава точно така. Знам, че всеки един от вас е в правото си да бъде гневен, че улицата, по която се движи, не е идеално почистена или пък е непроходима. Истината обаче е, че срещу природата невинаги можем да се борим, дори и да влагаме всичките си възможни сили. През последните 24 часа работеше цялата налична техника и въпреки това, ефект почти не се виждаше. Аз самият бях в една от машините през целия ден и мога да ви уверя, че 30 минути след почистването на улицата, тя изглеждаше така, сякаш от там не е минавал снегорин. Затова призовавам всеки един от вас за малко повече разбиране и търпение. Искам да благодаря на всички, които през последното денонощие са на терен и работят неуморно, без никаква почивка.И в момента продължаваме да се борим с трудната обстановка. В разчистването на града са включени много хора - екипи на БКС, общински служители, гражданска защита, военнослужещи, полицаи, граждани, фирми и арендатори. Въпреки това обстановката все още е сложна. Не случайно обявихме и частично бедствено положение. Това е и причината утрешният ден да бъде неучебен. Призовавам всички учебни заведения да мобилизират своите екипи и да се включат в почистването на районите около яслите, детските градини и училищата. В много от тях все още е опасно да се преминава и поради тази причина преценихме, че животът, здравето и сигурността на децата са на първо място и е по-добре те да си останат вкъщи. Всички служители на администрацията и звената към общината утре също ще се включат в почистването на тротоарите в града.", заяви кметът на Враца.