В хода на производството е установено, че виновен за катастрофата е водачът на товарния автомобил -Гьокхан Кахриман, турски гражданин, който е нарушил правилата за движение по пътищата, като по този начин по непредпазливост е причинил телесни повреди на 12 лица, 7 от които за момента са установени като средни съобщиха от държавното обвинение.

Тази сутрин ТИР с турска регистрация удари отзад на автомагистрала "Тракия" автобус номер 7 на столичния градски транспорт, движещ се по линията Долни Лозен-гара Искър. Сигналът за инцидента е подаден малко след 7:20 часа. Автобусът се обърна в канавката на третия километър на магистралата в посока София. В момента на удара в автобуса са се возели 25 души, сред тях - и деца. 

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на Кахриман за срок до 72 часа, след изтичането на които е разпоредено привеждането му в сградата на СРС - за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Шофьорът на автобуса спасил пътниците

Зад волана на автобуса е бил Михаил Трайков, шофьор с над 20-години професионален стаж.

"И аз не знам как стана. Мисля, че затова ми е счупена ръката - от стискане на волана", каза той, цитиран от bTV.

"Пътниците, най-важни са пътниците. Аз не можех да изляза. Казах им да отворят аварийни кранове да излязат те. Аз излязох последен".

Трайков смята, че турският тираджия вероятно е заспал - инцидентът става на равно, при хубаво време.

Имало е поне малко късмет - автобусът се е подпрял на отводнителна канавка и това също е спомогнало да не се преобърне, сподели Емил Ботев от фирма "Карат-С".