Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е трябвало полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които вчера следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ "Струма" край града, да бъдат съхранявани там. Това призна собственикът на фирмата за вторични суровини "Феникс Дупница" ООД  Кольо Илиев пред БНР.

Огнената стихия е овладяна, но причини сериозно задимяване и обгазяване в района. Заради това кметът на Дупница Методи Чимев издаде заповед за частично бедствено положение.

Ограничено е движението в пътния участък на магистралата. Забраната е в двете платна за движение в участъка между пътен възел Дупница и пътен възел Бобошево. Движението се осъществява по път I-1/E79 и се регулира от Пътна полиция, съобщиха от АПИ.

Днес предстои експерти на Пътната агенция да установят има ли конструктивни поражения в участъка, и ако да - какви са те. Има сериозни съмнения за състоянието на три от колоните на моста.

Кольо Илиев разказа, че пожарът избухнал малко след 16 часа. Според него палежът е умишлен. "От магистралата хвърлиха нещо запалително и така огънят тръгна", заяви той пред bTV.

Той обаче не знае какво е хвърленото вещество. Според него не става дума за цигара, а за нещо по-голямо.

Часове наред пожарникарите опитваха да се справят с огъня. Заради гъстия черен дим и веществата, които горят, от Перник пристигнаха екипи на РИОСВ, за да следят за замърсяване на въздуха.

Снимка: bTV

Проверка на инспекцията установи, че собственикът на цеха за отпадъци няма никакво разрешение да складира каквото и да е под магистрала "Струма" и на своя глава решил да използва пространството, за да подреди там балираните отпадъци, които днес изгоряха.

"Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ "Бобовдол", но не  приемаха в момента. Всеки ден имаме разговор с директора на ТЕЦ "Бобов дол", и те са задръстени", каза Илиев.

"Община Дупница много отдавна е пуснала едни сигнални писма, с които е уведомила, че това нещо не е редно да бъде съхранявано тук. Общината сигнализира за наличие на проблема и си мисля, че не само РИОСВ, тук и АПИ трябваше да вземат отношение по темата, имайки предвид къде е складирано това нещо", заяви кмет на община Дупница Методи Чимев.

От АПИ обясниха, че отпадъците са били на общинска площ и е било задължение изцяло на общината да ги изчисти.

До неотдавна фирмата за вторични суровини е била и оператор на сметището на Дупница. През последните години РИОСВ-Перник е налагала няколко глоби на собственика на "Феникс Дупница" ООД на стойност близо 20 хиляди лева. Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци.  Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година

Специалисти, пожелали анонимност, заявиха, че съхраняването на леснозапалими отпадъци в непосредствена близост до стратегическа транспортна инфраструктура е престъпление.

Снимка: Фейсбук/Ran Kov

Продължава овладяването на другите пожарите у нас. Огянът в депото за битови отпадъци край пловдивското село Шишманци е потушен, но продължава да тлее в дълбочина. На място да дежурят екипи на пожарната, а служители от РУ Раковски и сектор Пътна полиция периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика.

Пожарът край хасковските села Родопи, Любеново и Брягово е локализиран, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. По думите му, обхванатата от огъня площ е около 8 хиляди декара. Вчера следобед огънят се възобнови заради силният вятър и високите температури след като по рано беше ограничен. Снощи се наложи в непроходимите местности да влезе верижна техника за проправянето на просеки. Днес продължава работата по окончателното погасяване.

Дежурни останаха през цялата нощ да следят и пожара край Русе, който снощи спря движението на влаковете, защото е в близост до жп линиите. Пламнаха сухи треви около релсите между две села, а това забави някои линии с над 3 часа.

Опасността от пожари в страната остава сериозна днес. Обстановката допълнително се усложнява от високите температури. Предупредителни кодове за опасни горещини има в цяла Западна и Централна България.