20 деца с хранително отравяне са били приети и прегледани в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово, съобщи управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков.

Децата, които са на възраст от 1,6 до 12 години, са яли днес по обяд дюнери от частен павилион в село Розино преди да постъпят в училище. Те са дехидратирани и с повръщане. Едно от децата е в по-тежко състояние с по-ясно изразена дехидратация. Няма опасност на живота им.

Осигурени са легла от други отделения, за да може 10 от пострадалите пациенти да бъдат настанени в Инфекциозно отделение. След преценка на лекарите останалите 10 деца или ще бъдат откарани в Инфекциозна клиника Пловдив, или ще бъдат изписани на домашно лечение.

Ще бъдат направени изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести. Уведомено е РЗИ.

Часният павилион в Розино се намира ромската махала на Розино. Той е малко помещение с не добър външен вид, разказват местните хора.

Обектът е запечатан и се охранява от полицията, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив.

Незабавно в обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив, които са установили, че заведението има временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали тази сутрин. Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление.

В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини.

Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, в т.ч. от персонала - един готвач, който е и собственик на обекта. Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.

След извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение.

Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.