Две непълнолетни момчета са загинали, а пет са тежко ранени при катастрофа тази нощ във Врачанско, съобщи Областната дирекция на МВР-Враца.

Фаталният инцидент е станал около  01:40 ч. на пътя между селата Крива бара и Бутан. 16-годишно момче е подкарало кола "Мазда", като в нея качил още шестима свои приятели на възраст между 12 и 17 години. Непълнолетният шофьор обаче загубил контрол над управлението, автомобилът изхвърчал от шосето и на около 20 метра се забил в крайпътно дърво.

При удара на място са загинали две от децата - на 15 и 13 години. Те са били на задната седалка на автомобила. Останалите петима са откарани в болница с множество фрактури. Едно от тях е транспортирано до "Пирогов". Други са настанени във врачанската болница.

Младежите са от селата Бутан, Крива бара и белослатинското Търнак. Загиналото 13-годишно момче е близък родственик на шофьора.

Пробите за алкохол и наркотици на момчето зад волана са отрицателни. Несъобразена скорост е вероятната причина за катастрофата. Колата е изхвърчала от пътя и след около 20-25 метра се е забила дървото. При огледа на място не е установен никакъв спирачен път, съобщи на мястото на инцидента главен инспектор Христо Димитров - началник на КАТ-Враца. Колата е иззета, изяснява се чия е, как е взет ключът, за да се качат децата в нея, допълни той.

По случая се води досъдебно производство, предстои да бъде назначена автотехническа експертиза, която да установи причините за катастрофата.

Тежката катастрофа стана само денонощие след като на 14 юни през нощта 15-годишен зад волана блъсна 73-годишен пешеходец в село Борован.

От началото на годината във Врачанско са станали над 60 тежки катастрофи, при които са загинали 9 души, сочи статистиката на полицията за първите пет месеца на годината. 

За последното денонощие в страната са станали 19 тежки катастрофи, а от началото на юни - 310, при които са загинали 17 души, а ранените са 382-ма, става известно от данните на МВР.

От началото на годината катастрофите са 2673, с 210 загинали и 3540 пострадали. От МВР допълват, че в сравнение със същия период на миналата година починалите са с 10 души повече.