Непълнолетен подкара кола и блъсна възрастен мъж във Врачанско, съобщиха от полицията.

Около 23.25 часа снощи в с. Борован,  лек автомобил, управляван от 15-годишен от същото село блъснал 73-годишен пешеходец. Мъжът е настанен в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца.

Пробата за алкохол на момчето е отрицателна.

Образувано е досъдебно производство.

Напоследък зачестяват случаите на непълнолетни, подкарали автомобили. В началото на месеца бе хванат 13-годишен пиян зад волана да дрифтира в Добрич. През миналия месец пък бе засечен шофьор, сложил в скута си дете, да шофира по магистрала "Тракия" със 120 км в час.

Междувременно от днес КАТ стартира традиционната полицейска акция "Ваканция", която ще продължи до края на август. Целта ѝ е да опази живота и здравето на децата на пътя. Катаджии ще разясняват правилата за движение по пътищата в училища и детски градини и ще обясняват кои са безопасните места за игра. Препоръчително е това да са училищни дворове, паркове, градини.

"Основното правило е децата да не гонят изскочила на пътя топка. При пътуване, до 14-годишна възраст, децата трябва задължително да се возят на задната седалка", каза  Георги Бучков от "Пътна полиция" в Благоевград по NOVA.

Успоредно с тази акция, във връзка с интензивния трафик, от 15 юни до 14 септември ще се проведе акцията "Безопасно лято", която е насочена към ограничаване на пътните произшествия. В дните петък и неделя между 14 и 21 часа по основните пътни направления, на изходите на големите градове и входовете на курортните комплекси ще бъдат ангажирани максимален брой полицаи и технически средства. Полицейските служители ще се движат в трафика и ще следят за неправилни маневри и движение по автомагистралите. Най-честите нарушения са движение в аварийната лента. Водачи, които не се вписват в обичайната пътна обстановка чрез прояви на агресия, нетърпение и други подобни ще бъдат извеждани от трафика и активно проверявани.