Украйна все още разполага с достатъчен капацитет и огнева мощ, за да проведе контраофанзивата си въпреки първоначалните загуби, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Франс прес, след среща с украинския си колега Олексий Резников в централата на НАТО.

"Това е война. Така че знаем, че ще има щети и от двете страни", подчерта той пона брифинг за медиите в края на срещата на членовете на контактната група за Украйна. Резников и украинските военни командири информираха страните от Алианса и техните партньори за ситуацията на място и изложиха своите военни изисквания.

Руският президент Владимир Путин заяви, че неговите сили отблъскват настъплението и че украинските загуби са "катастрофални". Москва обави, че е превзела германските танкове "Леопард" и американските машини "Брадли", доставени на украинските сили.

"Мисля, че руснаците ни показаха същите тези пет превозни средства около хиляда пъти от десет различни ъгъла", подигра се Лойд Остин. "Украинците все още имат големи бойни възможности, голяма бойна мощ", каза той, като наблегна на способността на украинците да "възстановяват и ремонтират повредената техника".

"Войната е непредсказуема и ние ще продължим да предоставяме на Украйна това, от което тя се нуждае, за да успее", увери той.

"Офанзивата е в начален стадий. Сраженията са много ожесточени и вероятно ще отнемат много време", предупреди генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

"Нуждаем се от бронирани машини, противотанкови оръжия и боеприпаси, за да защитим територията си и да помогнем на руснаците да намерят пътя към дома", подчерта в Туитър украинският министър.

САЩ обявиха, че ще доставят оборудване, бронирани машини и боеприпаси на стойност 325 млн. долара. Германия, Обединеното кралство, Полша, Канада, Дания, Нидерландия, Норвегия и Италия също обявиха участие.

Резников приветства тези ангажименти и "важната новина" за "коалицията на птиците", сформирана от Дания и Нидерландия, за обучение на украински пилоти на американски изтребители Ф-16, пише БТА.

Обучението трябва да започне това лято, но "това ще отнеме време", настоя Лойд Остин.

"Преждевременно е да се обявяват дати за доставка на самолети", заяви генерал Мили.

"Украйна постига стабилен напредък в своята контраофанзива срещу руските сили, но цената вероятно ще бъде висока, тъй като това е трудна и кървава битка", заяви американски генерал, предаде Ройтерс.

"Украйна е започнала атаката си и напредва стабилно. Това е много трудна битка. Това е много жестока борба и вероятно ще отнеме значително време и ще е на висока цена", заяви армейски генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, на пресконференция в главната квартира на НАТО в Брюксел.

Мили похвали командването, уменията и морала на украинските сили и ги противопостави с тези на Русия, като заяви: "Тяхното [руското] командване не е непременно съгласувано, моралът на войските им не е висок, и те се намират на отбранителни позиции като много от тях дори не знаят защо са там."

Чеченски бойци са разположени на границата с Украйна, заяви Кадиров

Чеченски бойци са били разположени в граничещата с Украйна руска Белгородска област, с цел да предотвратят нападения от "украински диверсионни групи", заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс.

През последния месец в Белгородска област бяха извършени поредица от нахлувания през границата от страна на проукраински руски партизански групи, които заявяват, че са противници на президента Владимир Путин.

Кадиров, съюзник на Путин, който ръководи руската Чеченска република, заяви, че бойци от батальона "Запад-Ахмат" са били разположени край граничното село Нехотеевка и контролно-пропускателен пункт в района на Грайворон. През май там беше извършено нападение през границата.

"Жителите на териториите, прилежащи към границата с Украйна, могат да си отдъхнат. Всеки, който посяга на нашите граници, ще получи светкавичен отговор", заяви Кадиров в Телеграм.

Украйна отрича да е замесена в извършваните през границата нападения, като ги обявява за пряко следствие от нахлуването на Русия през февруари 2022 г.