Ученик на 15 години от Английската гимназия в Русе е починал при неизяснен инцидент. От полицията в Русе съобщиха, че сигналът е подаден в 7.51 ч. тази сутрин. Момчето е било открито в безпомощно състояние в двора на учебното заведение. То е откарано с линейка към болницата. По-късно е получена информация, че е починало. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура в Русе.

Вижте снимки >>

Момчето е открито в задния двор на училището. Работи се по различни версии, като най-вероятната е самоубийство, но не се изключва и нещастен инцидент.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева обясни, че ученикът е от девети клас. По думите й, преди началото на учебните часове не е изключено да е скочил от третия етаж, но полицията ще изясни какво точно се е случило.

"Никой не го е видял по време на скока, видели са го да лежи на земята безпомощен. В момента работят екипите за психологическа подкрепа на общината и на дирекцията "Социално подпомагане". Министерството на образованието изпраща екип за психологическа подкрепа от Варна, за да работи с учениците. За този клас днес няма да има учебни часове. Ще се оказва психологическа подкрепа, докато е нужна", обясни Георгиева, цитирана от БТА.

Тя каза още, че по данни на съучениците му към момента не е имало някаква причина и не са забелязали промяна в настроението на момчето. Тепърва ще се уточнява защо и как се е стигнало до ситуацията.

Директорката на Английска гимназия Маргарита Янакиева обясни, че момчето е ученик за първа година при тях, след като през миналата година е дошъл от училище "Васил Левски".

"Добър ученик, семейството е нормално, грижовни родители, не е създавало детето досега проблеми. Няма свидетели на инцидента, засега се смята, че е бил сам в класната стая, тъй като там са намерени вещите му. В тази класна стая няма камери, но има камери по коридорите и в двора, които полицията преглежда. За съжаление е сумрачно сутринта толкова рано и не се вижда ясно", каза Янакиева.

На мястото на инцидента пристигна и зам.-кметът на общината Енчо Енчев. "Сезирахме отдел "Закрила на детето", дирекция "Социално подпомагане", и извикахме свободните налични психолози от Ресурсните центрове и от неправителствените организации, с които работим. Те в момента са тук и работят, така че взели сме мерки. За момента това можем да направим", каза Енчев.

По непотвърдени данни момчето е имало предишни опити за самоубийство.