Инцидентът станал около 18,00 часа вчера в кубратското село Беловец, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Младежът управлявал на заснежен участък джип “Гранд Чероки” и заради несъобразена с пътните условия скорост младежът помел движещия се по пътното платно 54-годишен мъж и движещата се по тротоара 44-годишна жена.

Пешеходецът загинал на място, а пострадалата е откарана в кубратската болница с черепно-мозъчна травма и комоцио.

По случая се води досъдебно производство по чл. 343 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт при управление на автомобил, за което законът предвижда до 6 г. затвор.

Тази нощ около 04,30 ч. пък при друга катастрофа с джип на кръстовище във Велико Търново тежко пострадаха трима мъже. Автомобилът, управляван от провоспособния К. А. (40 г.) от Благоевград, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост, при завой на дясно излязъл от пътното платно и се блъснал в стълб от тролейбусната мрежа.

Шофьорът е настанен във великотърновската болница с контузно-порезни рани по лицето, фрактура на носа, контузия в коремната област и с опасност за живота. Возещият се на предна дясна седалка В. В. (34 г.) от София е с фрактура на долна челюст и избити предни зъби. Той отказал да се лекува на място и е постъпил за лечение във ВМА-София. Мъжът, който се е возел на задната седалка - Г.З. (31 г.) от В. Търново, е настанен във великотърновската болница с контузия на главата и с опасност за живота.
И тримата са били без обезопасителни колани.
В края на миналия парламент бяха приети на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които да наложат ограничения на младите шофьори. Предложенията бяха водачите до 25-годишна възраст, които имат до 1 година опит зад волана, да не могат да карат автомобил от 23 часа до 5 часа. Другите изменения бяха забрана за младежите да превозват пътници до 18 г., освен в присъствието на правоспособен шофьор със стаж, както и забрана да управляват превозно средство с двигател над 1600 куб. см.

Депутатите обаче не успяха да приемат на второ четене закона преди да бъде закрито 40-то Народно събрание и той остана висящ.