Това са пет района в Пловдивско, два в Софийска област - Сливница и Ботевград, както за Стралджа и Габрово. Те са част от общо 14- те участъка, за които не са включени договори за зимното почистване на пътищата, съобщи Превнелиев. В останалите 5 участъка е назначено временно почистване на републиканската пътна мрежа, допълни той, цитиран от БГНЕС. Причината е в закъснялото провеждане на конкурсите, 66 от които са проведени през есента, вместо през пролетта.

Затова сега за около 4000 км републиканска пътна мрежа предстои да бъдат обявени малки обществени поръчки за зимно почистване за 50 хил. лв., уточни министърът на регионалното развитие. Това се отнася за участъците от 1480 км между Ботевград и Сливница, за 1200 км в Пловдив и участъци в Стралджа и Габрово. Те ще са за обем свършена работа, която ще се остойностява.

За 9-те критични райони обаче има избрани изпълнители на обществената поръчка, но решението за това се обжалва от други фирми пред Комисията за защита на конкуренцията. За тях ще стартират процедури за малки обществени поръчки, но това ще свърши работа само за ден-два, обясни Плевнелиев.  По думите му в края на годината няма да бъде възможно да се включат повторно малки обществени поръчки, така че, ако снеговалежите в страната продължат по-дълго, това ще утежни ситуацията.

Днес ще се водят разговори с юристи и представители на регионалното министерство и на Комисията за защита на конкуренцията за да се търси решение.

В момента ситуацията в страната по-скоро е нормална, обобщи министър Плевнелиев.

Междувременно председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов съобщи, че ще направи инспекция на снегопочистването на републиканската пътна мрежа. Той лично ще провери работата на пътноподдържащите фирми на АМ "Тракия" и прилежащите пътни артерии, съобщиха от агенцията, цитирана от "Фокус".

В снегопочистването са ангажирани всички екипи на областни пътни управления, сочат още данните на АПИ. Към 10.00 ч. сутринта над 1000 машини почистват пътищата в цялата страна.  В Агенцията денонощно работи Кризисен щаб, в който е включен и представител на Гражданска защита. Целта е бърза координация между институциите, когато е необходимо. Обезпечена е Гранична полиция, за да не се пропускат ТИР-овете, които влизат в страната с летни гуми. Екипите и техниката в някои области работят вече повече от 40 часа, отбелязват още оттам, съобщават още от АПИ.