"Заявявам категорично, че по време на това правителство нито е обсъждано, нито смятаме да обсъждаме въвеждането на винетки по Околовръстното шосе на София", заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Това потвърди и столичният кмет Васил Терзиев.

"Обратен пример за добро взаимодействие са Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), които са решили да си разчистват отношенията посредством медиите. Появиха се съобщения, че щели да бъдат въвеждани винетки на Околовръстното шосе в София. Не искам да се връщам назад в историята и да прилагам практики с един бивш началник на Агенция "Пътна инфраструктура". Категорично няма да се толерират. Нещо повече - ще се взимат мерки срещу ръководители на институциите в изпълнителната власт, когато, вместо да има диалог, се опитват през медиите и гражданите да се създава заблуда", каза Главчев.

На 28 септември от Агенция "Пътна инфраструктура" разпространиха съобщение, в което се посочва, че Столична община не подписва споразумение с агенцията, заради което може да се наложи въвеждане на винетки за използването на Околовръстния път на София. "Новото ръководство на Столичната община необяснимо бави споразумението с АПИ за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и вече е задлъжняла със стотици хиляди левове. Затова има опасност пътната администрация да бъде принудена да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път", се казва още в позицията.

В същия ден от Столична община отговориха, че "държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората". От общината считат, че в позицията на АПИ "са смесени три различни теми, представени са по манипулативен начин и всяват объркване и страх у хората в София".

Няма опасност софиянци да плащат винетки за Околовръстния път в София, каза днес и кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, в отговор на въпрос, свързан със споразумение на Столичната община с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за Околовръстния път.

Той обясни, че общинската администрация се старае да има добър институционален диалог. "Много пъти сме казвали, че не искаме да си говорим с други институции чрез медиите", посочи Терзиев. По думите му всичко, свързано с АПИ се изглажда, допълва БТА. "Работата по моста на бул. "България" и Околовръстното върви", обясни Терзиев. Ние изпълняваме нашата роля, въпреки че ни е вменена, защото АПИ не поеха лидерството на този проект, заяви кметът.

Терзиев изрази надежда до две седмици тази тема да приключи и движението по моста да бъде пуснато. Работим и за регулиране на отношенията между АПИ и Столичната община по всички въпроси, за да имаме по-дългосрочна пътна карта, добави още столичният кмет.