Проверка на служебния премиер Димитър Главчев, служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков и на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов на оградата по границата установи, че по нея няма компрометирани участъци, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ремонтни екипи всекидневно обхождат преградното съоръжение и където е необходимо, реагират незабавно, като включително подсилват конкретните участъци по българо-турската граница, пише в съобщението.

По думите на директора на "Гранична полиция" на местата, където все още няма интегрирана система за видеонаблюдение, се очаква до 10 дни да бъде сключен договор с изпълнител за нейното изграждане.

Главчев и служебните министри, началникът на отбраната адмирал и директорът на "Гранична полиция" направиха от въздуха на оградата, след което и обходиха границата край Лесово, където се увериха в предимствата на работещата интегрирана система за видеонаблюдение, добавиха от пресслужбата.

Снимка: Министерски съвет

Те летяха с хеликоптер над съоръжението, за да се провери дали има компрометирани участъци и дали има необходимост от видеонаблюдение, допълват от МС.

Снимка: Министерски съвет

От началото на годината досега граничните полицаи са предотвратили над 44 хиляди опита на мигранти да влязат незаконно в България. Най-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск, каза главен комисар Златанов. Той отчете, че благодарение на предприетите от Главна дирекция "Гранична полиция" мерки, миграционният натиск е намалял със 71% в сравнение със същия период на 2023 г.

Общо 2062 души са задържани от българските гранични власти при нелегално влизане в България. От тях най-много са гражданите на Сирия, Афганистан и Ирак. При опит за незаконно преминаване на изход от страната са задържани 2723 граждани на трети страни, което е увеличение с 35% спрямо същия период на 2023 г. Във вътрешността са задържани с 67% по-малко мигранти, добави Златанов.

Всички интегрирани системи за наблюдение в "Гранична полиция" към момента се поддържат с европейски средства, от които са усвоени повече от 11 млн. лева. Предстои изграждане на две нови системи в началото на 2025 г. - едната вече е с осигурено европейско финансиране, втората - с бюджетни средства. И двете нови системи ще покрият необорудваните участъци по българо-турската граница. Осигурени са необходимите технически и мобилни системи за наблюдение. Закупени са автомобили за извършване на граничен контрол, за които са усвоени 27 млн. лева.

Според главен комисар Антон Златанов няма недокомплект в "Гранична полиция". За допълнително отпуснатите 1264 щатни бройки в момента са обявени осем конкурса за назначаване на държавна служба в МВР за 400 вакантни длъжности. За конкурсите са подадени общо 2477 комплекта документи.

За обезпечаване поддръжката на оградата по границата, прилежащия път, интегрираните системи за наблюдение е заявено необходимо финансиране в размер на 47,705 млн. лева, допълни Златанов.

Необходимо е допълнително финансиране в размер на най-малко 60 млн. лева за поддръжка на интегрираните системи, нови ръчни и мобилни термовизионни уреди за наблюдение, 15 нови мобилни системи за наблюдение, оборудвани с технически средства от ново поколение, както и за безпилотни летателни апарати.