Това заяви пред bTV председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Той коментира нанесените големи щети от наводненията през последния месец.
Хиляди хора останаха без домове, а щетите са за милиони.

Има различни практики в ЕС при застраховането на недвижимо имущество от катастрофични рискове като наводнения, земетресения, пожари и др. Една от практиките е застраховане изцяло по частен път. Има и такива, които се подпомагат от държавата, обясни шефът на КФН.

В България до 1997 година е имало задължително застраховане на всички имоти, каза още Стоян Мавродиев. Тогава сумите са се събирали чрез данъчните служби. В Италия, Англия е изцяло частен модел на доброволен принцип, но там има много високо ниво на финансова култура на потребителите. Съществуват и смесени модели, при които има катастрофични пулове, където се събират парите. Това е фонд, в който държавата участва. Такива модели има в Испания, например. Там се внасят малки суми и държавата участва чрез създаването на пулт в застраховането, посочи Мавродиев. В Швейцария, например, има задължителна застраховка за пожар, почти всички швейцарци имат и застраховки за катастрофични рискове.

Според него в България трябва да има обществен дебат. Трябва да бъде направено проучване, за да се види каква е нагласата от страна на обществото. В момента дори и при доброволните застраховки, застрахователната сума не е толкова голяма, каза председателят на КФН. Между 3 и 12 лева струва един имот да се застрахова годишно