Това стана ясно на проведения във вторник протест на работниците в предприятието заради неизплатени заплати, както и заради неяснотата за бъдещето на комбината, чийто собственик е Валентин Захариев, предаде "Фокус".
Вчера на поредния протест на работниците от "Горубсо"-Мадан пък стана ясно, че синдикатите искат държавата да отнеме концесията за предприятието, дадена също на Валентин Захариев и за целта стартира подписка.
 
КНСБ е бил алармиран от работниците, които направили постъпки да изтеглят вноските си и установили, че касата е празна. Точният размер на средствата тепърва ще се изяснява.
„Участието в касата е на доброволен принцип, а сумите се удържат по ведомост от заплатите на членуващите в нея металурзи. Някои от тях са внасяли по 500 – 600 лв., други са напуснали без да си върнат сумите", твърдят синдикатите, цитирани от 24.blogspot.

Най-вероятно парите, в размер на хиляди левове, са използвани за други дейности. Касата има собствено управление и ръководството на ОЦК няма отношение към нейната работа.

Само през миналата 2011 г. Инспекцията по труда в Кърджали е извършила 44 проверки в Оловно-цинковия комбинат, при които са констатирани 213 нарушения.  От тях 49 са за забавени заплати и обезщетения. Наложени са множество финансови санкции, предаде БГНЕС.
От октомври 2011 г. металурзите не получават възнагражденията си. Парите им се плащат стъпаловидно и в рамките на 40-60% от размера им, което не позволява на работниците да напуснат на основание неизплатени заплати. През октомври едва 32 души от целия завод са взели заплати, през ноември – 250, а през декември – 397.
По данни от НАП обаче в момента ОЦК не дължи пари за осигуровки на работещите.

Инспекцията по труда е издала предписание януарските заплати да бъдат платени до 15 март. Още на следващия ден ще бъде направена проверка дали предписанието е изпълнено.

Областният управител Иванка Таушанова ще се срещне с министъра на икономиката Трайчо Трайков във връзка с ескалацията на напрежението в ОЦК, уточниха от администрацията.

Днес Таушанова пое ангажимент пред протестиращите работници въпросът с дължимите трудови възнаграждения да бъде поставен от министър Трайков пред Управителния и Надзорния съвет на фирмата, за да бъде намерено адекватно решение на проблема.
"Информирала съм и министър Трайков, и министър Тотю Младенов за случващото се в предприятието. Държавата е приложила всички законови механизми за контрол в ОЦК", посочи Таушанова.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пък е поел ангажиент да организира среща в сряда на обяд, на която да присъстват представители на КНСБ и колектива, кметовете на Мадан и Рудозем, където също има потърпевши работници, областният управител на Кърджали, народни представители, представители на МТСТ, МИЕТ, Инспекцията по труда и 20 души, избрани от протестиращите работници.
На срещата ще бъде поканен и Валентин Захариев, за да се потърси изход от създалата се ситуация в ОЦК и при миньорите в Мадан и Рудозем.

На миньорите не са изплащани заплатите за май, септември, октомври, ноември и декември 2011 г., за януари 2012 г. За месеците декември 2011 г. и януари 2012 г. не е изплащан и аванс на тези работници. Общата сума е 1 110 000 лв. само за работни заплати без осигуровки на работещите в двете дружества в Мадан и Рудозем, сочат данните на КНСБ, цитирани от "Фокус".