Мината година по същото време е отчетена средна работна заплата от 583 лв и реален ръст от 6,4 на сто. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю за БТА. Според него приоритната цел на правителството за повишаване на доходите вече се изпълнява.

Наетите в икономически дейности, които отчитат средна работна заплата над 1 000 лв., са 8 на сто от всички наети, като през трето тримесечие на 2010 г. в частния сектор е отчетена средна работна заплата от 605 лв. Това по думите на министъра означава 11,8% номинален ръст и 8,8% реален ръст в сравнение със същия период на 2009 г. (541 лв.).

Увеличението на заплатата обаче отразява и такива фактори като вдигането на минималните осигурителни прагове, което води до увеличаване на официалните заплати, но рядко засяга крайното възнаграждение, което се формира от минимална заплата и доплащане. Неотдавна БНБ цитира данни от проучване сред 500 фирми, които признават, че са намалили допълнителните плащания към основната заплата. Това често са т. нар. пари "на ръка".
Близо една трета от фирмите обаче планират догодина да вдигнат заплатите на работниците си,  показва традиционното годишно допитване на Българска стопанска камара до нейните членове, цитирано от "Стандарт". Макар и символично, увеличение от 3 до 10% на възнагражденията се канят да направят 24% от запитаните предприемачи. 6% са отговорили, че смятат да зарадват служителите си с повече от 10% ръст на заплатите.

Министър Младенов прогнозира мерките по различни програми като ваучерната схема за обучение на работещите по ОП "Развитие на човешките ресурси" да допринесат за ръст на производителността и оттам на доходите. До октомври по програмата са включени 32 000 работещи, посочи Тотю Младенов.

Двадесет и две хиляди повече работещи през 2011 година или средногодишно нарастване на заетостта с около 0,6 - 0,7 процента, прогнозира още министърът.
През третото тримесечие на 2010 г. броят на заетите достига до 3 104 200 или с 92,2 хиляди повече спрямо първото тримесечие на 2010 г., каза Младенов. Според него тенденцията за намаляване на безработицата вече осем поредни месеца не е свързана със сезонни фактори и се очаква да продължи и занапред.
Данните на Евростат, които са сезонно изгладени, показват, че след като пет поредни месеца беше на ниво от 10%, през октомври безработицата у нас  спадна до 9.9%.