Така той коментира предложението на синдикатите неплащането на работни заплати да се криминализира. Въпросът стана особено актуален след стачките на работниците от "Горубсо" - Мадан и ОЦК-Кърджали. Там те протестираха срещу неизплатени с месеци заплати, като се наложи да се намеси и правителството. Под натиск от синдикатите министър Тотю Младенов обеща да се разгледа предложението за наказателна отговорност за некоректни бизнесмени. Освен това се обсъжда и възможността работниците да могат да искат фалит на фирма.

Данев посочи, че в условията на икономическа криза трябва да се гледа внимателно на този въпрос, тъй като той има няколко страни.
„Неплащането може да се извършва по много причини, включително некоректни доставчици и партньори, некоректно плащане от държавата и задържания по административни причини. Всяко предприятие е уникален случай и трябва внимателно да се изследва. Няма работодател, който да не иска да не плаща на работниците, а той е принуден по някакви причини, а една от тях може да бъде лош мениджмънт”, обясни Данев.
Според БСК държавата продължава да бави пари на бизнеса от държавни поръчки, което ги поставя в деликатно положение спрямо работниците.

Данев посочи още, че в момента се създава медийно настроение срещу работодателите и трябва да се действа много внимателно, защото ще станем свидетели как бизнесът започва да се изнася извън страната.

В същото време металурзите от ОЦК решават днес как да продължат протестите срещу неизплатените заплати. Те настояват да получат всички дължими суми преди отново да влязат в предприятието, предаде БНТ. В края на миналата седмица миньорите взеха възнагражденията си за месец и половина. За да изчисти всичките си задължения към тях, собственикът трябва да им преведе тези дни още почти 1 млн. лева.

Днес се очаква да бъдат подновени и преговорите за намиране на нов стратегически инвеститор на ОЦК. Разговорите се водят между банките-кредитори и собственика Валентин Захариев с посредничеството на държавата. Към завода проявяват интерес двама чуждестранни и един български кандидат купувачи. Според премиера Бойко Борисов металургичният завод може да има нов мениджър до месец.