Вече има проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., както и проект на актуализиран план "Енергетика и климат". Това обяви заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Днес е вторият ден от тридневното събитие, което започна на 26 юни и ще продължи до петък в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

Ива Петрова имаше думата в две от сесиите по време на форума - "Бъдещето на енергетиката: Възобновяеми източници и технологии с ниски въглеродни емисии" и "Енергийната трансформация - поглед в бъдещето".

Заместник-министърът акцентира, че с проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие, както и с този на на актуализиран план "Енергетика и климат" се гарантира сигурността на енергетиката в контекста на целите за декарбонизация.

"В документите може да видим консистентната позиция на България за развитие. При този процес ще се разчита на максимално оползотворяване на потенциала на местните възобновяеми източници - слънце, вятър, хидроенергийни ресурси, биомаса, както и геотермална енергия в по-дългосрочна перспектива", коментира Петрова.

По думите ѝ е приоритет и се влагат много усилия по отношение на диверсификация на енергийните доставки - по отношение на ядрено гориво, природен газ.

"Предизвикателството за трансформацията е голямо и може да се постигне само чрез приятелство и солидарност с надеждни партньори в региона", коментира още Петрова.

И обясни, че постепенно ще отпаднат въглищните мощности и те ще участват в системата на пазарен принцип.

"Пътят е ясен - до 2025-26 г. продължаваме да разчитаме на съществуващите мощности, след 2025 г. започват да се изместват от въглищни към възобновяеми, в хоризонта се появяват нови ПАВЕЦ", добави тя.

Петрова изтъкна, че във фокуса по отношение на потребителите е енергийната ефективност и възможността за сформиране на енергийни общности, в които участват крайните клиенти. В момента има осигурена подкрепа за домакинства за фотоволтаици, като на първата покана са подадени 2000 предложения, които са в период на оценка, обясни Петрова и добави, че след около два месеца ще има данни какъв е резултатът, колко и какви проекти ще бъдат подкрепени.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО