За Великден е планирано да бъде пуснат за движение участъкът от 7,5 километра - обход на село Новачeне, от скоростния път по направление Ботевград-Мездра. Това съобщи пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира строителството на пътя Видин-Ботевград в участъка между село Лютидол и Ботевград при Новачене.

Всеки километър магистрала и скоростен път в този участък и в този регион на България са изключително важни за региона и за хората, коментира министърът, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Участъкът е част от лот 1 на скоростния път Видин-Ботевград, той е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Шишков напомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

Снимка: БТА

Министърът посочи, че много по-рано е трябвало да се случи проектирането и строителството на скоростния път Ботевград-Видин, като допълни, че в момента се работи интензивно - на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на Подробни устройствени планове.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Министърът уточни, че в участъка, който е до Мездра, сега се прави процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има одобрен ПУП.

В началото на февруари служебното правителство отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Министърът Шишков тогава съобщи, че инспектираният днес участък също попада в обхвата на правителственото решение. Днес той уточни, че на строителя са изплатени 75 млн. лева.

Снимка: БТА

В четвъртък се предвижда да има проверка на магистрала "Европа", като шест или седем километра от магистралата до ГКПП "Калотина" ще бъдат пуснати за движение също за Великден, каза Шишков. Министърът допълни, че се очаква и обходът за Бургас също да бъде завършен за предстоящия празник.