"Росатом" е готов за втори път да се заеме със строителството на атомна електроцентрала в България. Под натиска на САЩ София вече на два пъти сложи кръст на руски проекти - това са газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Няма ли българите да променят желанието си да построят електроцентралата и този път и струва ли си Русия отново да се свързва с толкова ненанедежден партньор", пише авторитетното руско издание "Взгляд", цитирано от "Фокус".

Ето и пълния текст на статията:

"Росатом" е подал заявка за участие в търга за строителството на АЕЦ "Белене" в България, се казва в съобщение на държавната компания. Националната електрическа компания на България (НЕК) я е приела. Пет компании вече изразиха желанието си да участват в конкурса, а шестата е на път. Освен руската компания това са Корейската корпорация за атомна енергетика, френско-германската компания Framatome, както и американската компания General Electric.

Заявление се очаква и от Китайската национална атомна корпорация (CNNC).

Първоначално именно "Росатом" през 2006 г. спечели търга за изграждането на два енергоблока в АЕЦ "Белене". Три години по-късно обаче София едностранно спря проекта и през 2012 г. България напълно го изостави. Дори се проведе референдум, на който населението се изказа срещу новата атомна централа. Основната причина обаче, разбира се, е политическа - прозападното правителство на България, начело с Бойко Борисов, действаше откровено срещу Русия. "Росатом", разбира се, обжалва в арбитража на Международната търговска камара в Женева с искане за компенсация на загубите от 1 милиард евро.

Всъщност, по времето, когато София реши да спре проекта, руските предприятия вече бяха произвели първия комплект оборудване за българската атомна електроцентрала. Русия спечели, разбира се, в съда, въпреки че трябваше да работи усилено, така че България все пак плати малко повече от 600 милиона долара за АЕЦ "Белене". Русия, от своя страна, достави произведеното оборудване. Миналата година България реши да възобнови проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Причините всъщност са прости и банални. Явно българите разбраха, че просто не биха могли да оцелеят без евтина електроенергия.

"През 2013 г. се проведе референдум, на който мнозинството се противопостави на изграждането на АЕЦ. През това време в България имаше галопиращо увеличение на цените на електроенергията", каза Алексей Анпилогов, ръководител на фонда за исторически изследвания "Основание" Алексей Анпилогов, който е и експерт по атомна енергетика. Той обяснява увеличението на тарифите с факта, че България всъщност е влязла в единния енергиен пазар на ЕС, където процъфтяват либерализмът и отказът на държавата да регулира цените.

"В резултат на това повишаването на тарифите се маскира сблагородни предлози, но икономическият фон е прост: за българските електроенергийни компании стана по-изгодно да продават електроенергия на побогати пазари в ЕС, където плащат повече за киловатчас. Либералните правила за продажба на електроенергия в ЕС само допринасят за това. В резултат на това цените на вътрешния пазар също се покачват", обяснява събеседникът. С излизането от строя на старата АЕЦ ситуацията в страната ще се усложни още повече.

През 2002 година бяха затворени първите два енергоблока, през 2006-а - още два и останаха 5-и и 6-и блокове, които също трябва да бъдат затворени след 15 години. "ако сега не бъде решен въпросът със строителството на нова атомна електроцентрала, увеличението на цените на тока, което вече изплаши българите, ще стане още по-сериозно", казва Анпилогов.

Българската икономика е свикнала да живее с ниска цена на електроенергията; тя няма други конкурентни предимства на европейския пазар. Тя не произвежда такива високотехнологични продукти като във Франция или Германия. Следователно поддържането на ниска цена на електроенергията е въпрос на оцеляване за българската икономика.

На ниво обществено мнение вече има промяна в приемането на ядрената енергия като важен компонент за сигурността на България", обяснява още експертът. На фона на увеличението на цената на квотите за емисии на CO2, дори Полша внезапно се събуди и си спомни за съветския проект за АЕЦ. Тъй като в страна, в която въглищата представляват 80% от енергийния баланс, трябва да плаща много пари под формата на такси за околната среда. "Мисля, че българите вече и така си гризат ноктите по повод строителството на газопровода "Южен поток", който можеше да даде конкурентно предимство на националната икономика.

Българите можеха да бъдат първи на тръбата, но сега там е Турция. Българите ще трябва да получават руски газ през трети страни, което не може да им харесва", счита Анпилогов. Но възобновяването на сътрудничеството в АЕЦ "Белене" е от полза както за Росатом, така и за самата България. Рисковете, че проектът ще се провали втори път, вече са много по-малко. Освен това, въпреки че първата палачинка се оказа на бучка, не можем да не признаем, че "Росатом" едва ли е обиден - въпреки това щетите бяха компенсирани от съда. Формално конфликтът беше уреден и изчерпан. Но главното е това, че колкото и желаещи да има да участват в ръга, стартовите позиции на "Росатом" при всички случаи са много по-добри.

Ще бъде грях "Росатом" да се откаже, предвид това, че неговите шансове от икономическа и техническа гледни точки са по-добри, отколкото на конкурентите. Отделен въпрос е как в крайна сметка ще завърши търга - това е трудно да се предвиди", посочва Анпилогов, намеквайки за политическите препятствия. "Първо, само "Росатом" в момента има референтен реактор от поколение 3+ - ВВЕР1200. При американската Westinghouse възникнаха големи проблеми в китайските АЕЦ, където помпите на новите реактори AP-1000 излетяха. Така че се оказа, че американците нямат референтен реактор от поколение 3+", продължава експертът. Технологията на реактора AP-1000 на Westinghouse се оказа твърде сурова, което стана ясно, след като компанията построи четири блока с тези реактори в Китай. След само шест месеца търговска експлоатация на един от блоковете се развали. Компанията трябваше да потвърди и най-лошите подозрения - основните циркулационни помпи на станцията се счупиха. Това доведе до липсата на поръчки и загуби за Westinghouse, което принуди основния собственик - японската корпорация Toshiba - да обяви фалит на компанията през 2017 година. Тогава по някакво чудо успяват да я продадат на инвестиционната компания Brookfield Business Partners, която управлява активите на главно американски компании. Westinghouse е добре известна в Украйна. ова е компанията, която експериментира от десетилетия в украинските атомни централи, където са разположени съветските реактори.

Разбира се, тези реактори са направени за руско атомно гориво, но американците постепенно ги превеждат на тяхното собствено гориво. През тази година Украйна купува от американски компании гориво вече за сума с 2,5 пъти по-голояма, отколкото от руската дъщерна компания на "Росатом" - ТВЕЛ. Анпилогов посочва наличието на ядрен реактор от поколение 3+ във френската Framatome (бившата Areva). Френският реактор EPR-1600 обаче се оказа сложен, лошо проектиран и скъп, което бе показано от изграждането на третия блок на финландската АЕЦ "Олкилуото" с този реактор. Изграждането му продължи 13 години, първоначалната цена на проекта се утрои - от 3,2 до 9 милиарда евро. В резултат на това прогнозната цена на киловат инсталиран капацитет нарасна от 2 200 до 6 000 долара за киловат. Всичко това наведнъж доведе до съдебни спорове с клиента - финландската компания Fortum, както и до фалита на Areva. "Да видим какво могат да предложат французите.

Досега строежите на тези реактори при тях довеждаха до дълги забавяния на строителството в комбинация с увеличение на бюджета на проекта. Всички тези фактори, струва ми се, ще бъдат отчетени в търга, обявен от България", казва Анпилогов. През 2000-те Росатом предлага на България да достави ядрен реактор ВВЕР-1000, но сега става въпрос за реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+, който до голяма степен наследява опита на ВВЕР-1000. Това предполага още едно предимство на руската компания в този търг. "Поставянето на реактор ВВЕР-1200 върху съществуващия проект за АЕЦ" Белене" заедно с разбирането на това, което е проектирано миналия път, е много по-лесно от инсталирането на френски EPR, американски AP1000 или друг реактор. Те имат съвсем различно разположение на парогенераторите и още много различни моменти", обяснява атомният експерт. Всеки друг екип, извън "Росатом", който спечели търга за АЕЦ "Белене" ще се сблъска с големи трудности. С такива трудности се сблъска "Росатом" на АЕЦ "Бушер", която дострояваха след немците, изоставили я преди повече от 30 години.,

"Първото, което трябваше деа направим тогава - е да пуснем там бригада с чукове, които започнаха да свалят бетона. Нещо подобно ще бъдат приунудени да направят и в "Белене", ако се наложи да се слага друго атомно и турбинно оборудване", посочва Анпилогов. Това, което "Росатом" направи в Иран - разбира се, е уникална работа, която само потвърждава световния авторитет на руската корпорация. Ако България не избере "Росатом", то всички тези проблеми ще се слеят в едно - допълнително време и разходи за АЕЦ. "Като се има предвид количеството работа, което Росатом извърши миналия път, ще бъде трудно да се инсталира друго енергийно оборудване. По политически причини можете да изградите всичко, но икономиката ще работи срещу корейци, французи, американци, срещу всеки, който се съгласи да участва в търга, с изключение на "Росатом", уверен е експертът.

В същото време България постави доста строги условия за спечелване на търга. Основното изискване е изграждането на пазарни условия без държавни гаранции и без гаранции за придобиване на електроенергия, произведена от АЕЦ. Цената на строителството не трябва да надвишава 10 милиарда евро, а периодът на въвеждане в експлоатация е 10 години. София обаче ще даде предпочитание на по-икономичните оферти. В идеалния случай българите искат да построят атомна електроцентрала за осем години и за 9 милиарда евро.

В тази ситуация шансовете на "Росатом" да спечели конкурса са по-големи, отколкото на неговите конкуренти. Само китайците могат да се състезават за победа в търга. "Китайците са добри. Те взеха проектите на френски реактори от второ поколение и ги приведоха на ниво поколение 3 и 3+. Китай работи усилено с ускорени темпове. В проекта "Белене" китайците са почти наравно с Росатом, но все пак ще загубят, защото централата първоначално е била проектирана от руски специалисти", смята събеседникът на "Взгляд".

"Заявката на "Росатом" е по-привлекателна и разумна. Тя е в интерес на българската страна, ако не се намесва политиката", обяснява Анпилогов. Да се говори за несигурността на руския реакатор, с което се заиграха предния път, няма никакви основания. "Росатом" предлага за изграждане един от най-надеждните атомни реактори. А всички тези технически и финансови неуредици, които преследват конкурентите му, определено ще играят в полза на проекта на руската корпорация.

"Опасенията от екологичен план са абсолютно безпочвени. Реакторите на "Росатом" са преминали най-строгите експертизи на МААЕ и са признати от нея за поколение 3+, в което има пасивно охлаждане, капан за стопилката и куп допълнителни датчици. Такъв реактор спасява от авария, подобна на тази, която се случи във Фукушима. Когато системата за охлаждане е напълно изключена, самият реактор изстива, тоест настъпва планово изключване. ВВЕР-1200 е направен след Чернобил и след Фукушима и взима предвид всички опасности. България има възможност да премине към този модерен реактор - така да се каже, Ферарито в света на мирния атом", обяснява експертът.