Това заяви директорът на отдела за „Контрол на храните" в Агенцията по безопасност на храните д-р Любомир Кулински, цитиран от Агенция КРОСС.

Наредбата ще дефинира названията на групите продукти, в които няма да бъде разрешено да се слага вода и на онези, в които ще има вложена допълнително вода. „След като влезе в сила проверката, отново ще започнем засилени проверки по спазването на новото законодателство", предупреди д-р Кулински. И увери, че проверките за наличие на вода и водно-солеви разтвори в пилешкото месо продължават.

„Не знам защо се получи това впечатление, че те са стихийни. Това е част от нашите рутинни дейности и ние не я спираме. Бяха извършени доста голям брой проверки и бяха взети доста голям брой проби, съставени са актове. Може би са над 15 вече", каза той.

Междувременно стана ясно, че птицекомбинатът на "Галус Трейд" в Костинброд, който беше временно спрян след констатирано повторно нарушение за завишено съдържание на вода в пилешкото месо, отново работи.
„Колегите извършиха нова проверка и до колкото знам разпореждането за временно спиране на дейността е анулирано и той работи. Сега, разбира се, ще е под малко по-засилен мониторинг", съобщи още директорът на отдела за „Контрол на храните".

На 1 юни на специална пресконференция директорът на Агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов обяви имената на 7 фирми-производителки на птичи продукти, които са влагали повече вода и соли в пилешкото месо. Едно от седемте предприятия бе именно "Галус Трейд", като в пробата бе открито съдържание на вода от 35%.