Гроздовата ракия поне 40 градуса, виното - без спирт
Традиционни български спиртни напитки и продукти са винена, гроздова, джиброва и плодова ракия, ракия от плодови джибри, анасонова спиртна напитка "Мастика", мента, винен, зърнен и плодов дестилат.
Законът има за цел да се свие производството на фалшив алкохол.
Минималното алкохолно съдържание на винената ракия трябва да е 37,5 обемни процента, на гроздовата - поне 40 градуса, предвижда закона.
По-нискоалкохолна може да е ракията от гроздови джибри, за която изискването е минимум 37,5 обемни процента.
Същото алкохолно съдържание е минимумът, ако напитката се продава за плодова ракия и ракия от плодови джибри.
За мастиката минимумът алкохол е 47 обемни процента.
Според закона, вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда.
Ако напитките не отговарят на тези изисквания, глобата е от 3000 до 30 000 лв. До 100 000 лева може да стигне санкцията за използване на търговска марка или друго означение на спиртна напитка, от които се създава представа за местен продукт или за внос, а всъщност произходът не е истински.
Между 3 000 и 10 000 лева е глобата за физически лица, които използват чуждо име или чужд адрес при етикетиране на вина или лозаро-винарски напитки.