Компанията "БГ приватинвест" взима освен вестниците и списанията на прес-групата, печатницата и фирмата за разпространение "Стрела", пише на сайта си в "Труд".

За местни партньори са привлечени Огнян Донев и Любомир Павлов.

"БГ Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл фон Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия, пише на сайта на в. "Труд".

Според публикация в "24 часа" отпреди няколко дни, Хабсбург притежава 34% от "БГ приватинвест", а по 33% си делят живеещият в Лондон германец Даниел Руц и българинът Христо Грозев, припомня в. "Дневник".
За момента не е ясно какво ще бъде участието на Огнян Донев и Любомир Павлов.

ВАЦ навлезе в България чрез покупката през 1997 г. на "Труд" и "24 часа".

От няколко години имаме желание да навлезем на пазара на сериозните медии в България", каза Карл Хабсбург, управител на "БГ Приватинвест".
Целта ни е не само да запазим лидерските позиции на пресгрупата, но и чрез това да гарантираме свободата на словото в България, допълни Христо Грозев, управител в българското дружество.

Гордеем се, че можахме да изиграем ключова роля в прехода на България към свободна и професионална преса, обясни Бодо Хомбах, управител на "ВАЦ Медиа Груп".
Винаги сме се придържали към много високи журналистически стандарти във всички пазари и смятаме, че имаме отговорност към страните, в които работим - не само докато управляваме медии в тях, но и когато ги напускаме, добави той.

През август стана ясно, че медийната група ВАЦ ще се изтегли постепенно от Югоизточна Европа. Тогава обаче Хомбах каза, че намеренията й за България засега остават.

Карл фон Хабсбург и Христо Грозев са акционери в Stevia Communications, която купи 50% от ТВ Европа през юни 2009 г. от Емил Стоянов.


Огнян Донев е изпълнителeн директор и мажоритарен собственик на "Софарма" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Любомир Павлов е депутат от СДС в 36-тото Народно събрание. Той сред най-приближените до бившия кмет на София Стефан Софиянски. Павлов е бивш шеф на надзорния съвет на Общинска банка и съсобственик на ТВ7. От 2008 г. е акционер в "Софарма", пише Медиапул.

Христо Грозев е бивш директор по развитието на ирландската медийна Communicorp Group (тя притежава БГ радио", "Радио 1", радио "Нова", радио и телевизия City и други). Той беше консултант и кандидат за покупката на ВВТ в началото на 2009г. и консултант на Re:TV, предаде "Дневник".