Ведомството ще заеме сградата на ул. "Железарска" 1, която вече е ремонтирана и подготвена за настаняване на администрацията, предаде БТА. Тя е обозначена с табела и беше разгледана от премиера, който заяви: "Взехме решение - още не сме го взели, но ще го вземем, в тази синята сграда ще преместим заместник- министъра на туризма. Той вече си я е харесал, опъва се малко, но вече си я е харесал. Така че с цялото министерство по туризма пристига в тази сграда. Пожелавам ви да сте живи и здрави".

Премиерът поясни, че дейност „Туризъм” на МИЕТ се мести в Пловдив, тъй като средището на траки, римляни и византийци е било именно Пловдив. „Затова е правилно зам.-министърът на туризма с дейността си да стои тук. Същото касае и Министерството на земеделието и харните. В града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия, хранителен университет", коментира Борисов.

В Пловдив е банката с кадри за селското стопанство, уточни премиерът. Затова в София остават Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим, каза още Борисов. Това ще се случи плавно във времето. В министерствата, който се местят, ще бъдат разкрити нови работни места, а задръстванията в София ще намалеят. С децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират, подчерта министър-председателят.

Премиерът съобщи, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив и на още поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите. „Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ.” Министър-председателят акцентира на това, че се местят дейности, а не цели министерства, защото в противен случай трябва да се промени законът.

Премиерът очаква бизнесът също да е доволен от децентрализацията, защото, по думите му, "най-малко ще им бъде спестено пътуването до София".

Борисов е в Пловдив за официалното откриване на реконструирания Римски стадион. Проектът бе осъществен с финансовата подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. След като разгледа археологическия обект, министър-председателят пожела на пловдивчани да направят всичко възможно и намиращите се около стадиона сгради да бъдат обновени.

Виждам какво значи 20 години мърлявщина в Пловдив, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното откриване на Римския стадион. "Честитя ви това красиво място, но като гледам другите сгради наоколо, виждам какво значи 20 години мърлявщина", бяха думите на премиера. Към министъра на икономиката Делян Добрев премиерът се обърна с думите: "Всичко това трябва да се промени, иначе ще сменяме."

След това Борисов откри две нови игрища на спортния комплекс "Лаута", където се изигра футболен мач между сборен отбор "Бистрица", в който участваше премиерът, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и кметът на града Иван Тотев, и състав на ветерани на "Локомотив" - Пловдив. Отборът на „Витоша” Бистрица победи с 6:1 ветераните от „Локомотив” Пловдив. Около 11-ата минута Борисов изпуснал дузпа, присъдена на отбора му. Пет минути по-късно играчът с номер 17 от „Тигрите” вкарал първия гол в срещата. Още пет минути по-късно собственикът на „Локомотив” Коко Динев изпуснал дузпа за ветераните от „Локомотив” (Пд). В края на първото полувреме Бойко Борисов вкарал гол от втора дузпа, с което отборът поведе с 2:0. Във второто полувреме „Локомотив” (Пд) вкара единствения си гол и последваха още няколко гола от „Бистрица” за крайния резултат от 6:1.