Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Това поставя въпросителни за оцеляването на дружеството. Необходим е анализ на разходите и да се подобри събираемостта на сметките. Може например енергийните помощите да отиват директно към енергийните дружества, а не към потребителите.
На въпрос дали цената на топлоенергията може да бъде повишена министърът каза, че ще се съобрази с предложенията и икономическите обноски на ръководството на дружеството. Необходим е солиден стратегически инвеститор който да вложи пари в дружеството и то да стане жизнено способно. Една инсталация за когенерация например, струва стотици милиони евро, допълни той.
Одити и проверки ще има на всякакви нива, обеща министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде "Фокус". За бъдещето на Българския енергиен холдинг ще чуем мнението на сегашното му ръководство, каза той. Според Трайков всяка идея, която може да донесе постъпления в хазната, е добре дошла, в това число – за листване на акции на БЕХ на борсата.
Работило се е на парче, без ясно идея за постигане на икономическа рентабилност и за структурата на финансиране. Процесът досега е протичал изключително непрозрачно, без диалог с данъкоплатеца. Това са първите впечатления на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, свързани с проекта АЕЦ „Белене”. В случая с АЕЦ "Белене" вече са похарчени над 400 млн. евро, които са можели да бъдат използвани за енергийна ефективност, смята Трайков. Според него коло 10 милиарда eвро е сметката, която ще плати българският данъкоплатец за АЕЦ "Белене". Предвидените за нашата страна неустойки са много трудни за установяване, тъй като са използвани размити фрази, посочи той. Още през тази седмица ще има среща заедно с премиера с представители на RWE във връзка с проекта.
Проектът "Бургас – Александруполис" също е подложен на анализ. Остава да се направи балансиране на плюсовете и минусите от МФ и МРРБ, посочи министърът.
От Агенцията за приватизация са се ангажирали в кратки срокове да подновят процедурата за приватизация на "Булгартабак". Според Трайков е възможно до края на годината парите от сделката да влязат в бюджета. Възможният метод би могъл да бъде търг с явно наддаване. Министърът обаче подчерта, че най-добрият момент за приватизацията на "Булгартабак" е безвъзвратно изпуснат, в момента компанията губи пазарен дял и се обезкръвява.
Трайчо Трайков представи и политическия си кабинет, който включва трима заместник-министри. Новите заместник-министри са Мая Христова с ресор енергетика, Евгени Ангелов ще отговаря за икономическите въпроси, а Иво Маринов ще води ресор туризъм.
Вижте видео