Националният таксиметров синдикат иска оставката на директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. Повод за това е спирането на контрола при нерегламентираните превози, посочи председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков пред БНР.

"Считаме за безпринципна позицията, че този контрол трябва да спре, за да изчакаме парламентарните избори. Ние искаме оставката на Рановски. Днес ще внесем писмено нашите искания до Министерския съвет, до министъра на транспорта и до Инспектората в Министерството на транспорта. Смятаме, че и премиерът, и транспортният министър задължително трябва да бъдат уведомени за нашите искания", каза Цветков пред БНР

"Нашата гледна точка продължава да бъде такава, каквато в последните 6 месеца я изказваме и показваме - липсата на контрол от страна на институциите по българските пътища. Държавата отсъства в момента", коментира и Диана Русинова от Европейския център за европейска политика.

Таксиметровият сектор изпитва трудност не само заради нелоялната конкуренция, но и заради кризисната ситуация, предизвикана от пандемията.

От нейното начало досега браншът губи над 70% от работата си.

Проблем са не само нерегламентираните превози, но и ръстът в цените на горивата и липсата на компенсаторен механизъм.

"От около близо 6000 коли преди две години, в момента говорим за около 4700 автомобила в София и броят продължава да намалява и той ще намалява с тенденциите, които имаме", допълни Цветков.