Проектът бе анонсиран през февруари при посещение на премиера Бойко Борисов в Лондон, съобщава вестник "24 часа".

Идеята е заводът да достигне капацитет от 15 хиляди бройки годишно при единична цена от приблизително 20 000 лева. Инвеститорът "Зиро карбън текнолоджи" вече произведе 230 електромобила в Австрия. Те са бутиково изпълнение и струват около 10 000 паунда. Българските ще бъдат малко по-евтини, разкри представителят на английската фирма Еню Енев.

Първоначалните планове на инвеститорите са да бъдат разкрити между 300 и 500 работни места.
 
Същевременно стана ясно, че напусналият “Литекс мотърс” проф. Харалд Лешке започва нов проект с Техническия университет за електрическо такси, което също може да влезе в полезрението на инвеститори. Производството в Стара Загора може да започне още в средата на октомври.

През 2007 г. бе показан прототип на българския автомобил "Юнивърс", разработен от екип на Техническия университет в София. Колата е с мощност 90 конски сили и развива до 210 километра в час.

Година по-късно стана ясно, че край Ловеч ще се строи завод за сглобяване на китайски леки автомобили, за който ще бъде предоставен общински терен. В завода ще се сглобяват китайски коли от марката "BRILLIANCE", добре познати на европейския пазар. Колите, които ще се произвеждат в града, ще бъдат предназначени за пазара както у нас, така и в съседните балкански държави.