Най-малко 222 полета на испанската нискотарифна авиокомпания Вуелинг (Vueling) са отменени днес и утре заради стачка на пилотите, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Еуропа прес.

Най-масовата досега стачка, според агенцията, ще се отрази както на кацащите, така и на излитащите от международното летище на Барселона "Ел Прат".

От компанията вече се извиниха за причинените неудобства. Подобна стачка имаше и в края на април. Тогава бяха отменени около 250 полета.

Както по-рано обяви профсъюзът Сепла стачката е свързана с неспазването на няколко члена от втория колективен договор на компанията и с липсата на напредък в преговорите за ново споразумение. Профсъюзът настоява и за повишаване на заплатите.

Вуелинг е нискотарифна авиокомпания с централа в Барселона. Компанията е смятана за един от най-големите авиопревозвачи в Испания. През 2015 година Вуелинг е превозила около 24 милиона пътници.

Френската авиокомпания Ер Франс (Air France) също обяви поредната двудневна стачка на персонала с искане за повишаване на заплатите.

Това е дванайсетата стачка от февруари, когато започна спорът за заплатите. Очаква се да стачкуват 18,8 процента от пилотите, 18 на сто от кабинния персонал и 10 процента от наземните служители.

Трафикът ще бъде по-редовен в сравнение с предишните стачки, при които бяха отменени между 25 и 30 на сто от полетите.

Авиокомпанията планира да осъществи днес 78 процента от полетите на далечни разстояния, 80 на сто от полетите на средни разстояния от и до парижкото летище Роаси-Шарл де Гол и близо 90 на сто от полетите на къси дистанции на другото парижко летище, Орли, както и в провинцията.

Групата синдикати в основата на стачните действия е призовала да се стачкува и утре, когато приключват консултациите за заплатите, започнати от президента на Ер Франс (и президент и главен изпълнителен директор на групата Ер Франс-Ка Ел Ем - Air France-KLM) Жан-Марк Жанаяк.

Предвидено е гласуване по проект за споразумение, предвиждащо повсеместно увеличение на заплатите със 7 на сто в разстояние на 4 години плюс индивидуални увеличение от 2018 до 2021 година, съобщи ръководството.

Десетте синдиката, представляващи всички професии в авиокомпанията, отхвърлиха предложението. Те настояват за увеличение на заплатите с 5,1 на сто на всички служители още през 2018 година, за да се навакса загубената покупателна способност след последното увеличение преди седем години.

Следващата двудневна стачка в Ер Франс е планирана за 7 и 8 май.