Нови църковни такси за венчавки, кръщенета и погребения ще въведе Неврокопската епархия - това е районът на Югозападна България.

От Светия Синод заявиха, че се дава правото на всяка епархия сама да определя таксите, съобщи БНТ. От началото на годината двойно са поскъпнали документите за венчални и кръщелни свидетелства, както и други административни документи.

След двойното поскъпване на свещите през миналата година, от началото на тази вече има и нови цени на административните услуги. "Според нас, свещениците, това решение на Светия Синод е закъсняло. Защото иначе църквата не може да издържи на фона на тази обща инфлация", казва отец Андон Шавулев.

Съгласно ценоразписа, предложен на епархиите от Св. Синод, венчавката трябва да е 150 лв., погребението и кръщенето по 100 лв. Цените са максимални и всяка епархия трябва да избере с колко ще вдигне таксите. Част от вярващите посрещат с разбиране увеличението, други пък не са съгласни, че ще трябва да плащат повече.

С разрешение на епархийските митрополити тайнствата и требите могат да бъдат извършвани безвъзмездно при социално слаби семейства, хора с ниски доходи и такива в неравностойно положение.

"Много пъти прави без заплащане, даже Св. Синод излезе с такова обръщение, ако има хора, които не могат да си заплатят било ценни книжа, било самият ритуал, нека се обадят ние ще го направим безплатно", казва отец Андон Шавулев.

Според представители на Св. Синод обаче тази мярка има социален ефект и не бива са се спекулира само с увеличението на цените.