Министерството на търговията на САЩ взе решение да въведе ограничения срещу 12 руски компании, които, от гледната точка на Вашингтон, действат в разрез с интересите на националната сигурност на Съединените щати.

Съответстващото известие бе публикувано във вторник във Федералния регистър, но там не се посочва точната дата, на която ще влязат в сила рестрикциите, предава ТАСС.

В черните списъци на американското търговско ведомство попаднаха компаниите "Аерокомпозит", "Дайвтехносървис", Научно-производственото предприятие (НПП) "Гамма", научно-изследователския институт "Вектор", компания Nilco Group, Обнинското научно-производствено предприятие "Технология", научнопроизводственото предприятие за подводни технологии "Океанос", конструкторско бюро "Авиадвигатель", група компании "Инфотекс", компании "Сайрус Системс", научно-производствената корпорация "Системьi прецизионного приборостроения" и Воронежкия НИИ "Вега". За всички тези организации сега ще действа т.нар. презумпция за отказ на продажба на американска продукция с двойно назначение за тях.

От гледна точка на Вашингтон, тези компании, както и свързаните с тях филиали в Иран и Беларус, "действат в разрез с интересите на националната сигурност и външнополитическите интереси на Съединените щати". Конкретното се твърди, че научно-изследователския институт "Вектор", НПП "Гамма", компания "Сайрус Системс" и група компании "Инфотекс" предполагаемо са "способствали дейността на злонамерени руски субекти в киберпространството".

Що се касае до компания "Дайвтехносървис" и научно-производствени предприятия за подводни технологии "Океанос", те са попаднали под санкциите за "доставка на оборудване и оказване на поддръжка на Военноморския флот (ВМФ) на Русия". Останалите организации са присъединени към черния списък на американското Министерство на търговията "за поддръжка на руския военен аерокосмически отрасъл".