Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. За решението съобщиха от пресслужбата на съда, но то още не е публикувано на сайта на ВАС, тъй като се обезличават личните данни в него, съобщи news.lex.bg.

Информацията от съда е само, че тричленен състав на Върховния административен съд е отхвърлил с окончателно решение от днес жалбите на две физически лица и на сдружение "За земята - достъп до правосъдие" срещу решение от 19.10.2017 г. по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на министъра на околната среда и водите.

"С решението е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма" по Източен вариант Г 10.50.", посочват от съда.

Източният вариант разделя движението по магистралата на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. Платното в посока Гърция ще преминава по съществуващия сега път Е-79, а за София - по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Предвижда се рехабилитация и укрепване на Е-79, като се включат и различни мерки за опазване на биологичното разнообразие.

Планът е преди Кресна едното платно на магистралата да се отделя на изток и да обхожда града, а не както сега целият трафик да минава през него. Платното от Кулата за София ще започва на 100 м след пресичането с жп линията за мина Ораново. Оттам ще минава вляво от сегашното шосе, след което ще тръгва на югоизток успоредно на река Градевска и между кварталите на Симитли "Ораново" и "Дълга махала". После ще пресича второкласния път за Гоце Делчев и ще навлиза в планинския скат.

Приблизителната дължина на тази част от магистрала "Струма" е 24 км.

Съдебното решение на първата инстанция е окончателно, след като в края на миналата година парламентът реши, въпреки президентското вето, да ограничи правото на граждани и организации да обжалват пред втора съдебна инстанция екооценки и други административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.