Президентът Румен Радев се срещна в Ню Йорк с представители на ръководствата на американски компании - индустриални гиганти, водещи в своите сфери на комуникациите, информационните технологии, застраховането, финансите, енергетиката, отбранителната промишленост, предаде БНР. Срещата бе организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство.

Държавният глава обсъди с тях възможностите за инвестиции у нас. Той се информира какъв е интересът на американските фирми и им представи предимствата за бизнес в България, сред тях квалифицираните специалисти и конкурентната данъчна рамка.

"Има конкретно инвестиционно намерение. Част от компаниите бяха такива, които имат вече своето присъствие в България и са в процес на вземане на решение дали и как да разширяват своето участие в България", каза пред журналисти след срещата президентът.

"Други са такива, които изследват възможностите. Говорехме за конкретни предложения, но в момента не искам да го споделям. Чакам да дойдат тези компании, в България, изразиха своята готовност", добави Румен Радев.

България трябва да бъде много по-активна в популяризирането на място, в САЩ, на възможностите за правене на бизнес у нас, категоричен бе Румен Радев, цитиран и от БТА. Той апелира за проектна готовност от страна на българската държава и бизнеса. "Това означава не просто да разясняваме колко са добри условията за бизнес в България, но да представяме готови проекти с ясни параметри, с точно определени предложения, за да можем да се договаряме на място", заяви Румен Радев.

За увеличаването на американските инвестиции в България президентът Радев разговаря вчера и с президента Доналд Тръмп. Двамата разговаряха по време на официалния прием за ръководителите на делегации в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, домакин на който бе държавният глава на САЩ.

Страната ни очаква много повече американски инвестиции, защото когато се говори за индустриално сътрудничество, което върви успоредно със сделките за придобиване на въоръжение, трябва да има и конкретни параметри, а към момента за България те все още не се виждат, коментира след срещата Румен Радев.

Също вчера българският президент обсъди с главния редактор на "The Economist" Зани Бедос успешните световни икономически и финансови модели с потенциал за приложение в България. Срещата на Радев с една от най-влиятелните личности в сферата на глобалните финанси се проведе в рамките на Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг. В началото на 90-те години Зани Бедос е била част от екипа от "Харвард", който осъществява реформите в Полша.

С нея говорихме за икономическата ситуация в България, Европейския съюз и света, новите реалности в енергетиката и климатичните промени, бъдещето на автомобилната индустрия. И двамата се съгласихме, че демографията е изключителен проблем за българското общество и следва да е основен приоритет в контекста на икономическото развитие, написа Радев във Фейсбук.

България влезе в Алианса за мултилатерализъм

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и още близо 60 външни министри от целия свят участваха в събитие в ООН, на което бе създаден Алианс за мултилатерализъм. Целта на инициативата на Германия и Франция е да се създаде мрежа от сходно мислещи държави, който да действат съвместно за укрепването на ценностите на ООН и на справедливото сътрудничество, основано на определени правила, принципи и ценности като демокрацията, свободата, спазването на правата на човека, върховенството на закона. Алиансът за мултилатерализъм е открит за присъединяване за всички държави, които вярват в многостранността.

"Имаме само един свят и не може да си позволим да правим грешки. Предизвикателства като климатичните промени, нарушенията на човешките права и тероризма не могат да бъдат решени от една държава. Само с обединени усилия имаме шанс. Мултилатерализмът не е абстракция и няма алтернатива", каза Екатерина Захариева пред колегите си. Тя допълни, че България истински вярва в ползите от международното сътрудничество.

Алиансът за мултилатерализъм ще работи по няколко тематични направления - киберсигурност, климат, сигурност и борба със смъртоносните автономни оръжия, към които се числят и дроновете.