За България Япония е ключов партньор в региона на Източна Азия не само като обем на търговско-икономическо сътрудничество, а най-вече като перспектива, защото вече има японски инвестиции и се радваме, че те са именно във високите технологии и производства с висока добавена стойност.

Това каза президентът Румен Радев на срещата на "Дондуков" 2 с представители на някои от най-големите японски корпорации, които идват за първи път в България, както и с представители на българския бизнес.

Още снимки вижте тук >>

На срещата присъстваха още министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев. Бяха обсъдени перспективите за разширяване на инвестиционното сътрудничество между двете държави.

Президентът се обърна към представителите на японския бизнес да използват опита, които вече имат техни компании, инвестирали у нас, за да се убедят, че страната ни предоставя своите предимства за правене на бизнес - стратегическа локация, икономически възможности, качество на работната ръка и таланта на младите си хора. Румен Радев се обърна и към представителите на българския бизнес да използват възможността за сътрудничество с японските компании и корпорации, участващи в срещата, чиито общ годишен оборот е на стойност над 390 млрд. долара.

Снимка: БТА

Икономическият министър Емил Караниколов посочи, че за българската държава Япония е фактор за стабилност в своя регион, а България в последните години също се превръща във фактор на стабилност на Балканите. Той изтъкна макроикономическата и финансова стабилност на страната ни, потвърдена от всички кредитни агенции. Предимствата на България са ниските данъчни ставки, ниските оперативни разходи, квалифицираната работна ръка, законодателството, което насърчава инвестициите, каза Караниколов. БВП на България миналата година е 27 млрд евро, износът има ръст от 3,7 процента, отбеляза още министърът.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев отбеляза, че стокообменът между България и Япония не отговаря на потенциала на икономиките на двете страни и има възможности да се увеличи. Особено силна ниша според Кънев е сътрудничеството в туризма.

Снимка: БТА

Посланикът на Япония Масато Ватанабе каза, че японско-българските бизнес отношения не само създават ползи за компаниите от двете държави, но имат потенциала да растат извън границите им. България се счита за добра основа за бизнес предвид развиването на търговски канали към ЕС, добрият достъп до Западните Балкани и други близки съседни райони също е предимство за японските компании, посочи посланикът.

Снимка: "Булфото"

По време на среща на "Дондуков" 2 беше обявено създаването на Японско-българска бизнес асоциация. "Създаването на такава организация е естествена крачка след посещението на президента Радев в Япония и визитата на Шиндзо Абе в България, както и предвид доброто партньорство между двете страни", заяви Владислав Михов - генерален мениджър на "Japan Tobacco International (JTI)" -Bulgaria. Целта на асоциацията ще бъде допълнително да помогне и да улесни двустранните търговски и икономически отношения, както и да подкрепя процесите на създаване на взаимноизгодни бизнес партньорства.

Снимка: Пресслужбата на Президента

Беше представен доклад на Института за икономически изследвания на БАН, според който привличането на инвестиции от Япония у нас ще има значителен икономически ефект за реализирането на стратегически дългосрочни цели за страната ни. "Японските инвеститори се фокусират върху иновативните индустрии, те целят дългосрочни, а не краткосрочни ползи", заяви проф. Даниела Бобева. Като специфика тя посочи и практиката за създаване на съвместни компании с местния бизнес и публично-частното партньорство.

Снимка: Пресслужбата на Президента