Министерският съвет одобри нов Списък на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние - тол такса, и отмени предишния списък от 2020 година. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В новия списък са включени и второкласните пътища.

С него се прецизира и актуализира информацията за тол сегментите на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които са обособена част от трасетата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, по които се събира тол такса.

Извършени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на конкретния сегмент в метри и километри на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които подлежат на такси. Те ще доведат до значително подобряване отчетността, което ще подобри събираемостта на тол таксите, посочиха от служебното правителство.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в предходния кабинет Гроздан Караджов внесе такова проекторешение, което беше качено на портала за обществени консултации в началото на юли. Според доклада към него новият списък с платените пътища се прави, за да се увеличат приходите от такси, но и да не се натрупват нарушения от страна на превозвачите, за което те сигнализираха няколко пъти.

На няколко протеста представители на бранша на превозвачите призоваха за по-справедливо определяне на размера на тези такси.