Процедурата за избор на стратегически инвеститор и структурата на проекта "Белене" ще са факт до края на октомври. Документацията се изготвя съгласно заложените в решението на Народното събрание параметри - проектът да се реализира на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на среща с представители на бизнес организации.

Представителите на работодателските организации подкрепиха работата по изграждане на нови газови връзки на България със съседните й държави, за да бъде гарантирано националното потребление на конкурентни цени.

Министър Петкова информира участниците за предстоящите разговори с "Газпром" след решението на Европейската комисия по делото с газовата компания, което дава възможност договорните условия с нея да бъдат променени. Тя бе категорична, че диверсификацията и конкурентните енергийни доставки са водещ приоритет за правителството и то работи активно за реализацията му.

Предизвикателствата за българската енергетика, свързани с повишените цени на въглеродните емисии също бяха сред обсъжданите теми. През последните месеци те отбелязват сериозен ръст, достигайки до равнища от 25 евро/тон.

В момента в Министерството на енергетиката е сформирана работна група, която трябва да предложи кратко-, средно- и дългосрочни мерки за изход от ситуацията. Групата анализира опита на други държави, сред които Германия, Италия и Белгия. Предстои през октомври мерките да бъдат представени пред заинтересованите страни.