В сряда изтече срокът, в който металурзите се надяваха премиерът Бойко Борисов да намери изход от кризата в комбината. От 1 февруари 2012 г. досега металурзите не са получавали аванс и заплата за четири месеца. Досегашните им протести и дори гладната стачка не решиха проблема.

Те затвориха днес пътя за Хасково - кръстовището на бул. „България“ и ул. „Булаир“, предаде "Фокус". Според областния директор на МВР комисар Валери Баранов за блокадата няма уведомления, но на мястото бе изпратена полиция за охрана на реда, предаде БГНЕС.

Двама от протестиращите се сбиха за кратко, след като единият каза на висок глас: "Бойко Борисов да не строи магистрали, а да дава пари". Според колегите му човекът бил пиян от сутринта. Провокиран от изявлението активист на КНСБ го удари няколко пъти и го изтласка от групата, крещейки: "Къде са турските депутати, защо нито веднъж не дойдоха при нас?". После мъжът обясни, че визирал депутатите от ДПС от Кърджалийския избирателен район, които не се интересували от проблема на работниците в ОЦК.

Металурзите определиха като несериозно изказването на премиера, че за тях са осигурени допълнителни работни места в пловдивския комбинат за цветни метали и в "Горубсо-Мадан". Те смятат, че той е подведен, защото в момента само за комбината има списък с 420 души, които чакат от месеци да бъдат назначени.

За блокадата не дойдоха от „Подкрепа”, въпреки че синдикатът се обяви за протестите. Председателят на синдикалната организация в завода Анни Георгиев обясни, че не иска да се създават проблеми на гражданите, които винаги са били зад металурзите, предаде БНР.

Протестът ще се проведе и на 22 юни на същото място. В петък работещите в цеховете с непрекъсваем производствен процес (цинково производство, пържилен цех, подстанция) ще спрат работа, което е предпоставка за екологична катастрофа, съобщиха от КНСБ.

На 25 юни работниците и служителите ще внесат молби до работодателя да издаде извлечения от ведомостите за заплати, от които да е видно какъв е размерът на дължимите им и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения.
После работниците, със съдействието на юристи от КНСБ, ще поискат от съда изпълнителен лист, с който чрез съдия изпълнител да си потърсят дължимите суми.

На този етап компанията "Силезия" имат най-сериозни намерения по отношение на ОЦК "Кърджали", каза междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти. По думите му, техните намерения включват вземане под наем на предприятието за определен период от време с опция за закупуване на дружеството.
"Трябва да се провери дали това задоволява кредиторите. Опцията е след 1,5 година да купят предприятието", каза министърът.

Вчера Борисов заяви, че не е спряло търсенето на нов инвеститор. Имало вече няколко срещи с потенциални инвеститори, но не назова имена.
Премиерът подчерта, че проблемът е много сложен, защото ОЦК има над 300 млн. лв. задължения.
Кой ще дойде да даде 300 милиона и да започне да работи, попита Борисов и допълни: "Въпреки всичко съм оптимист, че ще намерим работещия модел и ще възстановим производството там".