Тютюневият холдинг се очаква да бъде продаден през септември.
Трима от инвеститорите са стратегически, а другите 3-4 са финансови инвеститори. Стратегическите са японската компания "Джапан табако", корейската КТ&G и "Филип морис", предадоха БГНЕС и "Фокус".

На 10 май в "Държавен вестник" ще излезе обява за старта на приватизацията на дружеството. 30 дни кандидатите ще могат да купуват документацията за участие в конкурса. Процедурата ще е по критерии за допустимост. Депозитът за участие е 10 000 000 евро.
Приватизацията ще се проведе чрез конкурс на един етап за продажбата на 5 881 380 броя акции, които представляват 79,83% - държавен дял от капитала на "Булгартабак холдинг" АД, София. Останалите 20,2% акции са листвани на Българската фондова борса.

Няма да се допускат консорциуми, офшорни дружества, дружества в ликвидация, обявени в несъстоятелност, както и лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава и към търговски дружества с повече от 51% държавно участие.

Много от стратегическите инвеститори са малко изплашени от приватизацията, каза Караниколов. В конкурса ще могат да участват български фирми като финансови инвеститори по всяка вероятност. Но толкова големи български стратегически инвеститори нямало според поставените критерии за приватизацията на „Булгартабак”.

Важно е да получим реална ценовата оферта за „Булгартабак”, каза още Караниколов. В конкурсната документация не е поставена минимална цена и това било умишлено, за да не може всички ценови предложения да гравитират около нея.
Инвеститорите сами ще трябва да си направят анализ за „Булгартабак” и да предложат сума.

В агенцията са наясно каква е минималната цена, направена е приватизационна оценка, но умишлено тя не се обявява. Това може да стане ясно едва след приключването на процедурата.
Ако сега държавата каже, че дружеството струва например 2 лв., никой няма да даде 3 лв., аргументира се Караниколов.

Стратегическите инвеститори задължително трябва да са по-големи от „Булгартабак”.
Не искаме да продадем кон на кокошка”, посочи Караниколов.
Приходите от продажба на обработен тютюн и тютюневи изделия за всяка от последните му три финансови години трябва да са минимум 1 млрд. евро.
Стратегическият инвеститор трябва да има капацитет за промишлена обработка на тютюн най-малко 12 хил. тона и производство на не по-малко от 35 млрд. къса цигари годишно. Той трябва да е обработил не по-малко от 10 000 тона тютюн и да е произвел не по-малко от 20 млрд. къса цигари за последната финансова година, за която има изготвен одитиран финансов отчет.

Изискванията към финансовия инвеститор пък са да управлява финансови и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро, както за всяка от последните три финансови години, така и към датата на подаване на документите за доказване на съответствие с предварителните изисквания.
Финансовият инвеститор трябва да е учредено и валидно съществуващо юридическо лице и да има собствен капитал не по-малко от 30 млн. лв.

Социалните ангажименти на купувача ще са ясно фиксирани предварително от държавата – запазване на средно списъчния състав на дружеството (около 2400 души) към момента на обявяване на процедурата, да не се правят специални фондове, от които ще се събират пари за освобождаване на работниците и др.

"Булгартабак холдинг " включва дъщерните дружества "Благоевград БТ", "София БТ" и тютюнопреработвателно предприятие в Плевенско.
Февруари миналата година Агенцията за приватизация избра "Ситигруп глобал маркетс лимитид" за консултант по продажбата на "Булгартабак", припомня в. "Дневник".


Това е третият опит за приватизацията на тютюневия холдинг, след като през 2002 г. и 2005 г. пропаднаха съответно сделките с предишните избрани кандидат-купувачи “Табако Кепитъл Партнърс“ и “Бритиш Американ Табако“, припомня "Медиапул". Междувременно холдингът сам проведе процедури за продажбата на цигарените си фабрики в Пловдив и Стара Загора, които бяха купени през борсата от фирми, свързани с "Винпром-Пещера".