Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват механизми за своевременно вземане на решения и реакция и още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Това е заявил президентът Румен Радев днес на среща с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е откроил миграцията и охраната на външните европейски граници, както и кризите в съседните региони, като фактори на сигурността, които изискват обединена и силна Европа.

"За България, Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО", е посочил Румен Радев и добавил, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на Българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана. "Българската отбранителна индустрия е предпочитан доставчик в редица държави и Германия може да участва в нейната технологична трансформация", е отбелязал още президентът.

Обща е оценката, че устойчивата тенденция на ръст в двустранния икономически обмен между България и Германия, който вече надхвърля 8 млрд. евро, създава предпоставки за последващо разширяване на инвестиционното сътрудничество. "За България е особено важно, че германските инвестиции не са само в сферата на финансовите институции и инструменти, а преди всичко в реалната икономика и в производството", подчертал държавният глава.

Румен Радев и Хайко Маас са отбелязали значението на въвеждането на дуалното обучение в България, което насърчава професионалната квалификация и реализация и е реален фактор за намаляване на младежката безработица.

България и Германия споделят обща позиция за необходимостта от енергийна диверсификация в Европа, е било подчертано още на срещата. "С колкото повече източници, маршрути и доставчици на енергийни ресурси разполагаме, толкова по-висока ще бъде сигурността в доставките, както и конкурентноспособни цените", е заявил още на срещата си с министър Хайко Маас президентът Румен Радев.